Klimaatopwarming bedreigt permafrost

Francois Hoang / Unsplash ©
360 Magazine | Amsterdam | 19 april 2024

Het verdwijnen van permafrost vormt een nieuwe bedreiging voor skiliften in het gebied rond de Aiguille du Midi, een bergtop in de Franse Alpen. De klimaatopwarming van de aarde kan de infrastructuur in het hooggebergte destabiliseren. De weekendtips van 360.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Verdwijning permafrost bedreigt skiliften

Het verdwijnen van permafrost vormt een nieuwe bedreiging voor skiliften in het gebied rond de Aiguille du Midi, een 3842 meter hoge bergtop in het Mont Blancmassief in Frankrijk, las redacteur Marc van Rijswijk deze week in Le Monde. Het fenomeen van de opwarming van de aarde kan de infrastructuur in het hooggebergte destabiliseren, vooral skiliften en berghutten. Er worden steeds meer renovatiewerkzaamheden uitgevoerd.

Naarmate de temperaturen stijgen en hittegolven toenemen, wordt de ‘actieve’ permafrostlaag (de laag die bevriest en vervolgens ontdooit) steeds dieper. Deze ontwikkeling kan scheuren in een klif veroorzaken, een stuk land vervormen, blokken steen doen omvallen of de infrastructuur op deze hoogten destabiliseren.

Het gebied wordt nauwlettend in de gaten gehouden en er zijn verschillende consolidatiewerkzaamheden uitgevoerd. Rotsen zijn bijvoorbeeld vastgezet met grote spijkers om te voorkomen dat ze barsten. Er zijn temperatuursensoren, scheurmeters, camera’s en een ‘automatisch bewakingssysteem’ met waarschuwingsdrempels geïnstalleerd. Bovendien voeren teams dagelijks controles uit. Je leest de hele reportage hier.


Drie verdiepende leestips

» Een drietal journalisten van El País reisde langs de grens van Chiapas, de armste staat van Mexico en een regio die wordt gedomineerd door criminele groeperingen. Van Tapachula naar de Lacandon-jungle via Comalapa en Chicomuselo, hun verhaal illustreert de strijd tussen de kartels, de verwaarlozing van de staat en het spoor van moorden, verplaatsingen, ontvoeringen en afpersingen, maar ook de pogingen van de lokale bewoners en migrantenbevolking om te overleven. Je leest hun prachtige en aangrijpende longread hier.

» In april 2023 raakten twee tot dan toe geallieerde generaals slaags met elkaar om het land over te nemen. Terwijl de Soedanese strijdkrachten van Abdel Fattah Al-Burhan en de RSF van Mohamed Daglo met elkaar slaags raakten, moesten de vrouwen een hoge prijs betalen en zichzelf organiseren. Het Arabische medianetwerk Raseef22 onderzocht deze militaire trainingskampen die het leger had opgezet voor Soedanese vrouwen die vastbesloten waren om zichzelf te verdedigen. Lees hier de reportage.

» Esther Duflo, winnares van de Nobelprijs voor Economie, vindt dat ‘de armste burgers ter wereld moeten worden gecompenseerd en geholpen om zich aan te passen aan de klimaatverandering’. In een artikel voor Le Monde stelt de econoom voor om twee wereldwijde belastingen in te voeren. Het bedrag dat de inning van deze belastingen zou opleveren, zou arme landen in staat stellen om te gaan met de gevolgen van de opwarming van de aarde. Je kunt haar opiniestuk hier vinden.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven