Antwerpen geeft steun en zichtbaarheid aan jonge kunstenaars

360 Magazine | Amsterdam | 5 maart 2021

Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen krijgt drie jaar op rij 100.000 euro ter beschikking van de gemeente. Dit is een boost voor de levendige kunstscene van de stad.

2021 02 08 M HKA 200 58
Lipstick & Gas Masks – © Mashid Mohadjerin

Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) en Antwerpen slaan de handen ineen. Voortaan stelt het gemeentebestuur van de stad, met een levendige kunstscene, drie jaar op rij 100.000 euro ter beschikking. Met dit budget mag het museum aankopen doen die voor onbepaalde tijd in bruikleen worden gegeven aan het gloednieuwe initiatief ‘De Stadscollectie’.

Met deze uitbreiding van De Stadscollectie wil Antwerpen niet alleen een diverse en internationale collectie hedendaagse kunst opbouwen, maar vooral kunstenaars die met de stad verbonden zijn financieel ondersteunen en zichtbaarheid geven.

De Stadscollectie wil eveneens de aandacht vestigen op Antwerpen als stad van de avant-garde

Lippenstift en gasmaskers is de eerste tentoonstelling die vanuit deze doelstelling tot stand komt. Vanwege de coronacrisis en de bijbehorende beperkingen en financiële problemen, met name voor jong talent, ligt de focus dit keer op de aankoop van werk van opkomende, in Antwerpen woonachtige kunstenaars wier oeuvre weliswaar nog volop in ontwikkeling is, maar die desondanks hun sporen hebben verdiend als referentie voor toekomstige generaties. 

Overigens is De Stadscollectie meer dan een verzameling kunstwerken. Ze wil eveneens de aandacht vestigen op Antwerpen als stad van de avant-garde op het gebied van kunst en mode, met een groot aanbod van toonaangevende commerciële galeries – zoals Zeno X Gallery (bekend van Luc Tuymans en Marlene Dumas) –, die een keur aan opkomend en gevestigd talent uit binnen- en buitenland tonen.

In de tentoonstelling Lippenstift en gasmakers presenteert het M HKA werk van onder anderen Nel Aerts, Maika Garnica, Mashid Mohadjerin, Nadia Naveau, Otobong Nkanga, Imge Özbilge, Adrien Tirtiaux en Charline Tyberghein.

De Stadscollectie Antwerpen, tot en met 18 april, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), muhka.be

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven