Meredith Monk vertelt emoties zonder woorden

360 Magazine | Amsterdam | 11 oktober 2023

Van oktober tot en met maart is er in de Oude Kerk in Amsterdam een audiovisuele tentoonstelling te zien van de veelzijdige Amerikaanse kunstenaar Meredith Monk. Onderdeel van de expositie is een aantal liveconcerten.

De tachtigjarige Amerikaanse Meredith Monk is componist, pianist, choreograaf, danser, filmmaker, toneelschrijver en curator. Maar haar stem is haar instrument bij uitstek. Ze kan klinken als een brabbelend kind, een sjamaan of een schelle, opera-achtige mezzosopraan. Ze integreert gegrom met getsjirp, gehuil, gehijg, gefluister, gepiep en gejodel in haar bereik van drie octaven.

Wat Monk doet zou je kunnen omschrijven als ‘geluidspoëzie’

Wat Monk doet zou je kunnen omschrijven als ‘geluidspoëzie’, maar het is nooit moedwillig experimenteel. Ze vertelt en brengt emoties over zonder woorden. In de Oude Kerk in Amsterdam is nu de eerste Europese overzichtstentoonstelling van haar oeuvre te zien. Als integraal onderdeel van de tentoonstelling wordt ook een serie liveconcerten georganiseerd. Die concerten geven Monks artistieke erfenis door aan een nieuwe generatie musici.  

Meredith Monk: Calling, Oude Kerk, A’dam. 21/10 t/m 17/3

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven