Modernistische Oekraïense kunst in Madrid – geopend door Zelensky

© National Art Museum of Ukraine
360 Magazine | Amsterdam | 21 december 2022

Waar Russische troepen onder meer cultureel erfgoed in Oekraïne platgooien, is er elders in Europa de mogelijkheid modernistische kunst uit het Oost-Europese land te aanschouwen. Het Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid heeft kunst uit onder meer het nationale museum in Oekraïne voor een fascinerende tentoonstelling.

De overzichtstentoonstelling In the Eye of the Storm in Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid, met Oekraïense modernistische meesterwerken uit de periode 1900-1930 van instortende keizerrijken, werd geopend door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zelf. 

“Ondanks de ingewikkelde sociaal-politieke context waarin het Oekraïense modernisme werd ontwikkeld (val van keizerrijken, de Eerste Wereldoorlog, de revoluties van 1917, de Oekraïense Onafhankelijkheidsoorlog, de oprichting van de Sovjet-Unie, Stalins intellectuele onderdrukking of de hongersnood van 1932-33) beleefde de kunststroming in het land een renaissance en een periode vol experiment. In In the Eye of the Storm wordt dit weinig bekende hoofdstuk van het Europese modernisme getoond met een 70-tal werken, waaronder schilderijen, schetsen, collages en theaterontwerpen”, schrijft het museum op de site.

Tot 30/04/23

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven