Ontdek de geheimen van de CIA & Meer tips

© CIA
360 Magazine | Amsterdam | 11 november 2022

Het mysterieuze CIA Museum in Langley, Virginia, is altijd alleen toegankelijk geweest voor CIA-officieren – tot nu toe; de Netflix-serie Dubai Bling laat zien hoe snel rijkdom verveelt. De aanraders van de 360-redactie.

De aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Een inkijk in het CIA Museum

Al meer dan dertig jaar bewaart het CIA Museum een van de meest mysterieuze collecties ter wereld. Het is gehuisvest in het George Bush Center for Intelligence in Langley, Virginia, in een van de best beveiligde gebouwen van de Verenigde Staten en het vertelt het verhaal van de clandestiene ondernemingen van de Amerikaanse regering vanaf de Koude Oorlog via de missie van de CIA in mei 2011 om Osama bin Laden te doden tot vandaag. Het museum is bestemd voor een exclusief publiek: alleen CIA-officieren en goedgekeurde ambtenaren mochten ter lering ende vermaak de collectie bekijken – tot nu toe. Een aanrader van redacteur IJsbrand van Veelen.

Nog steeds zijn de deuren niet geopend, maar als onderdeel van een recente renovatie van het museum zijn curatoren begonnen met het digitaliseren van de 3500 objecten in de museumcollectie. Daarvan staan er tot nu toe 217 online, waaronder een Duitse versleutelingsmachine die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om codes te ontwikkelen.

Gina Weinstein, de tentoonstellingsspecialist van het CIA Museum, zegt dat haar team nog bezig is om uit te zoeken ‘hoe we deze geschiedenis, deze informatie en deze artefacten aan het publiek kunnen aanbieden. Dat is belangrijk voor ons, omdat er belangrijke verhalen te vertellen zijn.’

Meer over dit museum dat worstelt met geheimhouding en openbaarheid, vind je in dit artikel van Atlas Obscura.

Lees ook de longread van dit weekend:


Van de regen in de drup

Sinds ik Het derde land (Meulenhoff, 2022) van de Venezolaanse schrijver Karina Sainz Borgo heb vertaald, ben ik geraakt door het lot van Venezolaanse vluchtelingen – een van de grootste vluchtelingengroepen de laatste jaren –, aldus redacteur Joep Harmsen. Mensen die vluchten voor politieke vervolging, honger en een maatschappij die vervallen is tot wetteloosheid, raken vaak van de regen in de drup. Dat laat ook dit aangrijpende artikel uit The New York Times zien over de migratieroute door het Darién-regenwoud tussen Colombia en Panama die veel Venezolanen nemen om de VS te bereiken. Alleen al vanaf het begin van 2022 zijn ten minste 215.000 mensen (niet alleen Venezolanen) door de Darién gereisd, bijna twee keer zoveel als vorig jaar en bijna twintig keer zoveel als het jaarlijkse gemiddelde tussen 2010 en 2020.

‘De Darién is uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf voor migranten dat steeds beter georganiseerd is om een maximaal aantal mensen te verplaatsen – met gidsen die zich hebben verenigd in coöperaties, plaatselijke bewoners die de route hebben gemarkeerd met blauwe vlaggen en smokkelaars die hun diensten openlijk aanbieden op Facebook en TikTok’, schrijft het Amerikaanse dagblad. Maar dit alles doet niets af aan het gevaar waarmee de migranten op hun tocht te maken krijgen: velen brengen het er niet levend vanaf.

President Petro van Colombia heeft beloofd om alternatieve vormen van levensonderhoud te bieden aan cocaboeren

Ook de Colombiaanse krant El Espectador schreef deze week een reportage over het lot van een groep Venezolaanse vluchtelingen die ervoor heeft gekozen deze gevaarlijke oversteek niet te wagen, maar in het grensgebied met Colombia (het zogenaamde wetteloze ‘derde land’ uit de roman van Sainz Borgo) is gebleven en werkt op de vele cocaplantages. Hun omstandigheden lijken niet veel beter. Uitbuiting, honger en gedwongen rekrutering voor gewapende groepen is aan de orde van de dag. Maar er is een sprankje hoop: President Petro van Colombia heeft beloofd om alternatieve vormen van levensonderhoud te bieden aan de boeren (en hun arbeiders) in de regio, zoals de teelt van het inmiddels gelegaliseerde marihuana.

Lees ook:


Rupsje-nooit-genoeg in Dubai

Omdat de radio-uitzending van BBC 4 over iemand die een worm in zijn hersens detecteerde niet meer terug te vinden was, nu iets héél anders, schrijft editor at large Katrien Gottlieb. Namelijk de Netflix-realitysoap Dubay Bling. Centraal staat selfmade zakenvrouw Zeina, wiens gezicht mee verandert met haar financiële succes. Zeina is makelaar voor huizen met ongekende afmetingen en ridicule luxe, die voor miljoenen oliedollars worden gekocht door sjeiks die de bedragen achteloos uit hun boernoes kunnen halen. Alle vrouwen in de serie zijn rupsjes-nooit-genoeg, de meeste zijn geboren en getogen in Londen en switchen tussen Arabisch en Engels. Vaak zijn miljardairs saai en in Dubai Bling komen we te weten dat ook extreme rijkdom verveelt. Er moet dus steeds iets verzonnen worden om dat niet te beseffen.

Zeina’s beste vriendin Safa is getrouwd met goedzak Fahad. Behalve zijn geld en haar schoonheid is het onbegrijpelijk wat deze mensen aan elkaar bindt. We zien Safa in haar walk-incloset, die meer op een Hermes winkel lijkt, woedend de kleren van haar echtgenoot op de grond smijten omdat ze te weinig ruimte heeft voor haar werkelijk krankzinnige garderobe. Fahad pruttelt een beetje in de coulissen, maar willigt haar eis om een groter huis te kopen niet helemaal in, omdat hij een emotionele familieband met de plek heeft. Als speeltje en zoethoudertje krijgt ze een kolossaal appartement, waar ze helemaal niet blij mee is. Uit wraak schaft Safa spontaan een ketting van 2 miljoen dollar aan, om te dragen tijdens een lunch met haar vriendinnen de volgende dag.

Nou ja, zo gaat het maar door, van de ene verbazing naar de ander. Voor de feestjes – wat moet je anders – worden steeds grotere blikken vermaak opengetrokken. Prima ballerina’s, lichtshows en het Ain van Dubai, het reuzenrad op het kunstmatige eiland Bluewaters, wordt voor de gelegenheid afgehuurd. Het deert allemaal niet, en echt gezellig wordt het toch nooit. Het enige wat de gemoederen van de dames en heren in vuur en vlam brengt, is… roddelen. Over elkaar. 

Lees ook:

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven