• 360 Magazine
  • Tips & agenda
  • Over het ontstaan van mythen

Over het ontstaan van mythen

360 Magazine | Amsterdam | 18 september 2021

De tentoonstelling Mythologists in de Julia Stoschek Collection Dusseldorf richt zich op de spanning tussen feit en fictie bij het ontstaan van zowel persoonlijke als collectieve verhalen.

Julia Stoschek, dochter van de Duitse zakenman en miljardair Michael Stoschek, begon in 2003 met verzamelen. De collectie die zij inmiddels heeft opgebouwd is toonaangevend op het gebied van ‘time-based media’, een verzamelnaam voor onder meer film-, video-, internet- en audiokunst waarbij techniek, onderzoek en conservering een belangrijke rol spelen.

De grenzen tussen mythe, feit en fantasie zijn vaak, al dan niet door toedoen van de kunstenaars zelf, onduidelijk

In JSC (Julia Stoschek Collection) Düsseldorf (er bestaat ook een JSC in Berlijn) is momenteel de tentoonstelling JSC on View: Mythologists te zien, die zich richt op spanningen tussen feit en fictie bij het ontstaan van zowel persoonlijke als collectieve verhalen. De getoonde werken worstelen met de rol van bestaande mythologieën door de geschiedenis heen. De grenzen tussen mythe, feit en fantasie zijn vaak, al dan niet door toedoen van de kunstenaars zelf, onduidelijk. Centraal staan vragen als: wie of wat kunnen we vertrouwen? Hoe wordt betekenis toegekend aan collectieve verhalen? Wie creëert deze mythen en welke zullen de tand des tijds doorstaan?

Mythologists is nog te zien tot en met 19 december. jsc.art

veel gelezen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 is jarig en trakteert!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg 3 maanden gratis toegang tot 360 online.