Polen is veel progressiever dan we denken

360 Magazine | Amsterdam | 28 april 2023

Mede vanwege de huidige conservatieve regering en enkele hervormingen neigen we te denken dat Polen is blijven steken in de jaren vijftig. Maar het Oost-Europese land heeft zich de afgelopen decennia juist enorm ontwikkeld. De aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Polen is zo conservatief nog niet

Met de aartsconservatieve, rabiaatrechtse partij Prawo i Sprawiedliwość – oftewel Recht en Rechtvaardigheid, afgekort PiS – al sinds 2015 onafgebroken aan de macht in Polen, zou makkelijk het idee kunnen ontstaan dat het land qua ontwikkeling ergens in de grauwe jaren vijftig is blijven hangen. Maar dat is een misvatting, las redacteur IJsbrand van Veelen in het artikel ‘Poland has changed beyond recognition – and so has its place in Europe’s pecking order’ van Anna Gromada, socioloog en mede-oprichter van de Kalecki Foundation, een Poolse denktank.

‘Toen het IJzeren Gordijn op die wonderbaarlijke nacht van 9 november 1989 werd weggeschoven, legde dat enkele van de diepste verschillen tussen geografische buren bloot die de wereld ooit heeft gezien,’ schrijft Gromada. De inkomenskloof tussen Polen en Duitsland was destijds twee keer zo groot als die tussen de VS en Mexico. Maar, vervolgt Gromada, ‘mijn land is onherkenbaar veranderd. Polen heeft gedurende drie decennia een ononderbroken groei doorgemaakt, de langste in de Europese geschiedenis. Het bbp is nominaal vertienvoudigd (…) Het land heeft een werkloosheidspercentage van 3 procent – een laagterecord –, lagere kindersterfte dan Canada, hogere levensverwachting voor vrouwen dan de VS en kent minder gewelddadige criminaliteit dan het VK.’ Haar volledige analyse lees je hier.


Vijf verdiepende leestips

» Maak kennis met de klimaathackers van Malawi. Malawi ligt in de frontlinie van de klimaatverandering en de boeren hebben geen andere keuze dan zich aan te passen. Sommigen diversifiëren hun gewassen, ontdekken zaden van hun voorouders of keren zich af van een erfenis van het Europese kolonialisme: het planten in rijen en het verzadigen van de grond met chemische meststoffen. Lees de reportage van The New York Times over hoe in Malawi de landbouw opnieuw wordt uitgevonden.

» El Mundo interviewt Juan Guaidó: ‘Iedereen zou gefrustreerd zijn omdat het niet gelukt is de democratie in Venezuela te herstellen’. Venezuela’s voormalig interim-president begint zijn ballingschap in Miami zonder terugkeerdatum. De voormalig leider van de Venezolaanse oppositie heeft buitenlandse steun voor zijn prodemocratische agenda zien wegvallen en is met lege handen achtergebleven.

» Tijd om je te beschermen tegen AI-stemfraude, schrijft The Atlantic. Iedereen kan een overtuigende kloon van de stem van een vreemde maken. Wat nu? Na Whatsappfraude, kunnen criminelen zich nu zelfs klinken als anderen om zo geld af te troggelen.

» De oorlog in Oekraïne heeft niet alleen een diepe impact op de maffia in Rusland en het land zelf, maar heeft ook de internationale misdaad getransformeerd, aldus The Economist. De Oekraïense drugsmaffia, die een wereldwijde spilfunctie heeft, wil bijvoorbeeld niet meer samenwerken met Russische zakenpartners.

» In Iran blijven mensen dronken worden ondanks het verbod op alcohol, schrijft Raseef 22. Sinds 1979 heeft de Islamitische Republiek alcoholgebruik streng bestraft. Toch bestaat drank dankzij smokkel en lokale distilleerders. Maar het stoken van alcohol is niet zonder risico’s.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven