Polibio Mayorga, grondlegger van de cumbia

360 Magazine | Amsterdam | 5 mei 2023

Componist Polibio Mayorga introduceerde cumbia in Ecuador en bracht met zijn pionierswerk de tropische muziek tot wasdom. Zijn beste werk is nu te beluisteren op het recent verschenen album Ecuatorian – El Universo Paralelo.

De Ecuadoraan Polibio Mayorga zou gevraagd zijn om na een zware aardbeving het beschadigde parochieorgel te repareren, niet wetende dat daar Ecuadors meest invloedrijke componist van tropische muziek tot wasdom zou komen. In 1967 bracht hij met zijn ensemble Quinteto Casino de eerste geregistreerde originele cumbia-compositie van Ecuador uit, het nu klassieke en eindeloos gecoverde ‘Cumbia Triste’. Hij bekwaamde zich tot meesteraccordeonist en combineerde traditionele sanjuanitos en pasillos met Caribische percussietechnieken.

Mayorga verrijkte de muziek in Ecuador niet alleen met zijn composities, als hoofd van het baanbrekende label Fadisa introduceerde hij ook artiesten als Lolabum’s Pedro Bonfim en elektronisch alchemist Quixosis, een van de voorvaders van de experimentele muziek van eigen bodem. Nu is een nieuwe compilatie van Mayorga’s werk uit, getiteld Ecuatoriana – El Universo Paralelo.

Ecuatoriana – El Universo Paralelo de Polibio Mayorga, Analog

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven