Ratten met een rugzakje & Meer tips

Schermafbeelding © APOPO / YouTube
360 Magazine | Amsterdam | 28 oktober 2022

Een Belgische ngo traint ratten om met kleine hightechrugzakken eerstehulpverleners te helpen bij het zoeken naar overlevenden in rampgebieden; De HBO-serie The Newsroom laat zien hoe moeilijk het is om de kwaliteit van het echte journalistieke ambacht te beschermen. De aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Legoschip voor overleden echtgenote

Het heeft iets lulligs maar is tegelijk ook ontroerend, vond redacteur IJsbrand van Veelen van een bericht dat hij aantrof in Corriere della Sera. Modelbouwenthousiast Pierluigi Cervati, eigenaar van speelgoedwinkel La Città del Mattoncino in het centrum van Bergamo, bouwde ter nagedachtenis aan zijn vrouw met Legostenen een kopie van het cruiseschip Costa Diadema, tussen 2014 en 2019 het vlaggenschip van de Italiaanse rederij Costa Crociera. Zijn kopie is gebouwd op een schaal van 1:100, met 200.000 stenen, en 3 meter lang, 94 centimeter hoog en 43 centimeter breed. Het schip bevat 998 LED’s, een geïntegreerd videosysteem, 12 volledig functionerende motoren en heeft een totaalgewicht van meer dan 180 kilo.

Het bouwwerk wordt dit weekend getoond op de 43e Handelsbeurs van Bergamo en Cervati hoopt er het Guinness Book of Records mee te halen: ‘De naam van mijn vrouw in het recordboek zien zou een enorme voldoening zijn.’ Zijn vrouw Beatrice, die november vorig jaar overleed op veertigjarige leeftijd, had hem aangezet tot het bouwen van het schip; ze worstelde al sinds haar geboorte met een ernstige aandoening en een cruise maken was voor haar de enige manier om met haar man op reis te kunnen.
Meer hierover en over een eerdere versie die hij bouwde maar die nog niet kon drijven, vind je hier.

Lees ook:


Vlammende anchorman

Alweer meer dan tien jaar geleden schreef de Amerikaanse Oscarwinnende scenarist en producent Aaron Benjamin Sorkin de HBO serie The NewsroomSorkin – bekend van The Social Network, Charlie Wilson’s War, A Few Good Men en tv-series als The West Wing, Studio 60 on the Sunset – heeft een permanent in goud gedoopte pen en een bewonderenswaardig gevoel voor dialoog. Je zou zo goed van de tongriem gesneden willen zijn in het echte leven, aldus editor at large Katrien Gottlieb.

The Newsroom is het terugkijken waard in deze tijd waarin de media, en zeker de Amerikaanse, nog wel eens de neiging hebben te debiliseren. Met een geweldige rol van Jeff Daniels die in een talkshow een monoloog afsteekt waarin elke vaderlandslievende Amerikaan behoorlijk van op z’n neus keek, omdat volgens de anchorman de Verenigde Staten volledig naar de knoppen zijn.

Als de beteuterde Daniels gevraagd wordt weer serieuze journalistiek te gaan bedrijven, gesteund door zijn baas (Sam Waterson, ook zo’n briljante rol) én door zijn nieuwe producer – en tevens ex – Emily Mortimer, wordt hij weer een vlammende nieuwsman in hart en nieren. De serie is nog steeds actueel in de weergave van hoe moeilijk het is om de kwaliteit van het echte journalistieke ambacht te beschermen.


Levensreddende ratten

Gebouwen storten niet vaak in, maar als ze dat wel doen, is dat catastrofaal voor wie erin vastzit. Reddingsoperaties duren vaak dagen tot weken omdat het moeilijk is om door het zware puin te opereren. Een onwaarschijnlijke redder kan hier in de toekomst verschil in brengen: de rat. Uitgerust met een kleine rugzak met daarop een camera navigeert deze na een aardbeving door het puin, met – tot nu toe – veelbelovende resultaten, ontdekte online strateeg Maxim Hoekmeijer

De ‘HEROrats’ zijn een initiatief van de Belgische non-profit APOPO, zij rusten de knaagdieren uit met kleine hightechrugzakken om eerstehulpverleners te helpen bij het zoeken naar overlevenden tussen het puin in rampgebieden. Volgens de website van APOPO kunnen goed opgeleide ratten ‘een gebied ter grootte van een tennisbaan in dertig minuten scannen.’ CNN schreef een artikel over deze ratten, APOPO, en de innovatieve ‘tiny-tech’-rugzakken die in de toekomst wellicht duizenden levens zullen redden.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven