De emancipatiestrijd van de Romeinse vrouw

© Uffizi
360 Magazine | Amsterdam | 12 mei 2021

De tentoonstelling Imperatrici, matrone, liberte in het Uffizi in Florence toont de verhalen, geheimen en emancipatiestrijd van vrouwen in het Romeinse keizerrijk.

Krachtig. Vastbesloten. Onafhankelijk. Rebels. Romeinse vrouwen van het keizertijdperk en hun verhalen, geheimen en strijd voor burgerlijke, politieke en economische emancipatie, spelen de hoofdrol in de tentoonstelling Imperatrici, matrone, liberte in Galleria degli Uffizi in Florence, nu online te zien, aldus Controradio. De site roemt onder andere de ‘prachtige sculpturen van Agrippina Minore, de beroemde moeder van Nero, of van Domitia Longina, de minnares van Domitianus’.

‘Prominente vrouwen van het keizerlijk huis voerden een geleidelijke maar effectieve genderrevolutie door’

Op de tentoonstelling kun je het leven van Romeinse vrouwen tijdens de eerste twee eeuwen van het rijk te volgen, schrijft Corriere Nazionale. Zo maken we kennis met Giunia Atte, een slaaf die werd vrijgelaten en trouwde met haar beschermheer. Zij was slachtoffer geworden van de vloek die haar echtgenoot over haar afriep toen hij haar verliet na de dood van hun gemeenschappelijke dochter. En er zijn de zowel positieve als negatieve voorbeelden van keizerinnen en prominente vrouwen van het keizerlijk huis, waarvan sommige, in de woorden van curator Eike Schmidt, geciteerd door Rai Cultura, ‘een geleidelijke maar effectieve genderrevolutie doorvoerden in de steden’.

De expositie werd begin november geopend maar moest een dag later alweer sluiten vanwege corona. Het is voor het eerst dat een expositie van het Uffizi op deze manier online kan worden bekeken, zelfs tot in de kleinste details, jubelt onder andere de Romeinse site ANSA.

Nu te zien op uffizi.it

Door Laura Weeda

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven