Somaliland, ‘een klein wonder’

© Daniel Irungu / EPA
360 Magazine | Amsterdam | 1 maart 2024

Hoewel het niet-erkende Somaliland geen steun uit het buitenland krijgt, is het toch het meest vreedzame land van de Hoorn van Afrika. Süddeutsche Zeitung nam er een kijkje. De aanraders voor dit weekend van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Niet erkend, wel stabiel, veilig en vreedzaam

Na 33 dertig jaar is het dan eindelijk zo ver voor Somaliland. Sinds het de onafhankelijkheid uitriep in 1991 is het nog door geen enkel land erkend, maar sinds een akkoord met Ethiopië komt daar verandering in. In ruil voor een deel van de kust van Somaliland erkent Ethiopië de onafhankelijkheid van de regio die in de ogen van de rest van de wereld aan Somalië toebehoort. Süddeutsche Zeitung bracht een bezoek aan het land om de stemming te peilen, zo las redactiechef online Joep Harmsen.

‘Somaliland is arm, maar geen enkel land in de Hoorn van Afrika is de afgelopen decennia stabieler, veiliger en vreedzamer geweest. Zeker niet de mislukte staat Somalië. Somaliland heeft dit alles grotendeels voor elkaar gekregen zonder hulp van buitenaf’, schrijft de Duitse krant, die het land ‘een klein wonder’ noemt.

Maar Somalië geeft zich niet zomaar gewonnen. Het hield begin dit jaar nog een vliegtuig met een Ethiopische regeringsdelegatie naar hoofdstad Hargeisa tegen – Somalië controleert nog altijd het luchtruim boven Somaliland. Lees de hele reportage hier.


Drie verdiepende leestips

» Sinds Donald Tusk premier is in Polen gaat de wisseling van de wacht niet zonder slag of stoot. De vorige autocratische regering van PiS wil haar lang gekoesterde macht niet zomaar opgeven, maar Tusk gebruikt de ‘ijzeren bezem’, zoals Financial Times het noemt. Critici vragen zich zelfs af of hij niet te ver gaat. Lees het allemaal in dit artikel van FT.

» De aanklacht tegen Bolsonaro is ‘vernietigend’, aldus El País. De voormalig Braziliaanse president wordt ervan beschuldigd maandenlang een complot te hebben georganiseerd om de verkiezingen ongeldig te verklaren en Lula’s weg naar het presidentschap te blokkeren. Lees hier de uitgebreide reconstructie.

» Ierland is in de greep van een ‘datacenterhausse’, schrijft The Guardian. De datacenters maken deel uit van het Ierse zelfbeeld als tech-hub, maar ze verbruiken een enorme hoeveelheid elektriciteit. De Britse krant onderzocht de impact van deze grote hallen met servers op Ierland. Opmerkelijk is dat Nederland een stop heeft ingesteld voor nieuwe datacenters.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven