Speelgoed maakt comeback onder volwassenen

Xavi Cabrera / Unsplash ©
360 Magazine | Amsterdam | 5 april 2024

Er is een ‘kidult’-economie in opkomst: nog nooit waren volwassenen zo geïnteresseerd in het kopen van speelgoed voor henzelf als nu. Fabrikanten ontwikkelen zelfs speelgoed dat speciaal voor volwassenen bedoeld is. De weekendtips van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Speelgoed in opkomst onder volwassenen

De opkomst van de ‘kidult’-economie, een term die afgeleid is van de Engelse woorden ‘kid’ en ‘adult’, is opmerkelijk. Volwassenen zijn nog nooit zo geïnteresseerd geweest in het kopen van speelgoed voor henzelf als nu, las redactie-assistent Sterre Kilsdonk in dit artikel van El País. Deze trend heeft ertoe geleid dat speelgoedmerken zich steeds meer richten op een volwassen publiek. Zo bracht Lego een collectie uit met beroemde kunstwerken. Ook speelgoedauto’s en bordspellen winnen aan populariteit. Terwijl het speelgedrag van kinderen afneemt, groeit de markt voor volwassenen gestaag. Dat is gunstig voor speelgoedfabrikanten, aangezien volwassenen doorgaans meer te besteden hebben.

Deze trend kreeg vooral een impuls tijdens de pandemie, maar zelfs na de lockdowns bleef de interesse van volwassenen in speelgoed bestaan. Psychologe Carolina Casado legt aan El País uit dat dergelijke activiteiten helpen om ‘het gevoel van verbondenheid met anderen, maar ook met zichzelf te versterken, en om weer in contact te komen met de kindertijd’. Voormalig voetballer David Beckham gaf eerder al eens toe in een interview: ‘Ik hou van lego. Het brengt me tot rust.’


Drie verdiepende leestips

» Groenland is zich al aan het aanpassen aan de klimaatverandering. Het reusachtige eiland, dat meer dan alle andere landen getroffen wordt door de opwarming van de aarde, ziet zijn landschappen veranderen en de bevolking moet hun dagelijks leven transformeren. Maar dat heeft ook zijn voordelen, zo blijkt uit dit artikel van het Deense dagblad Politiken.

» Italië heeft te kampen met een demografische krimp. Gelukkig is daar wat aan te doen, zo lijkt het. Het gebied rond Bolzano heeft flink geïnvesteerd in baby’s en de overheid heeft er een uitgebreid netwerk van gezinsondersteuning opgezet. In deze leuke reportage van The New York Times lees je welke voordelen het hebben van meer kinderen gezinnen in deze regio oplevert.

» De gemoederen liepen onlangs hoog op in de Tweede Kamer toen Jesse Klaver aan Thierry Baudet vroeg om de financiële verslagen van de FvD openbaar te maken, zodat men kon controleren of de partij Russisch geld ontvangt of niet. Dat deze vraag gesteld werd is niet geheel onterecht; een gecoördineerd onderzoek in verschillende landen naar een Russisch netwerk dat extreemrechtse Europarlementariërs zou hebben betaald heeft alarmerende resultaten opgeleverd. Rusland verdubbelt zijn operaties in de aanloop naar de Europese verkiezingen door spionnen, invloedrijke agenten en desinformatie in te zetten, aldus El País in dit artikel.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven