Countryzanger brengt ode aan zijn overleden zoon

© Wikimedia Commons
360 Magazine | Amsterdam | 18 februari 2021

Justin Townes Earle had zijn muziektalent en drugsverslaving niet van een vreemde. Zijn vader wist in de jaren negentig ternauwernood zijn cocaïne- en heroïnegebruik te overleven. Na de dood van zijn zoon nam hij tien van diens beste songs opnieuw op.

Justin Townes Earle, wiens acht albums volgens Humo-criticus Mark Coenen behoren tot het ‘allerbeste wat Amerikaanse countrymuziek te bieden heeft’, overleed vorig jaar op 38-jarige leeftijd aan een overdosis.

Zijn drugsverslaving had hij, evenals zijn muziektalent, niet van een vreemde. Vader Steve (1955), de rock,- country- en folkzanger die twintig (eigen) platen uitbracht en in zijn teksten vaak keihard stelling nam – onder meer tegen de Irak-oorlog, wapenbezit, de doodstraf en Donald Trump: ‘de eerste orang-oetang in het Witte Huis’ – wist in de jaren negentig ternauwernood zijn cocaïne- en heroïnegebruik te overleven.  

Volgens Earle was dit de enige manier om afscheid te nemen

Als eerbetoon nam Steve Earle tien van de beste songs van zijn zoon opnieuw op, samen met The Dukes, zijn vaste begeleidingsband. Volgens Earle was dat de enige manier om afscheid te nemen. Recensent Dan DeLuca van The Philadelphia Inquirer hoorde ‘de intense energie’ op het album. Zo viel hem op dat het nummer Harlem River Blues, dat over zelfmoord gaat, in een veel hoger tempo wordt gespeeld: ‘Maar ik begrijp dat wel: anders was het té pijnlijk geworden.’

Voor collega Scott Stroud is de ‘passie die de muzikanten in de plaat hebben gelegd bijna tastbaar’, schrijft hij in The Chicago Sun Times. ‘Je ziet het zo voor je: een gebroken vader die behoedzaam en liefdevol de juiste muzikale keuzes maakt om het werk van zijn zoon naar het hoogste plan te brengen.’

Jakob Biazza van de Süddeutsche Zeitung vindt het knap zoals Steve Earle kans heeft gezien het leven te vieren met de composities van zijn overleden zoon: ‘Sommige nummers klinken haast vrolijk, met een tjilpende mandoline en een opgewekte steelgitaar, alsof je plotseling op een jamboreefeestje terecht bent gekomen. En toch: dood, ellende, waanzin en verwoesting schemeren er duidelijk doorheen.’ Volgens Biazza is het nu wachten op de producers van HBO of Netflix om dit ultieme vader-zoondrama te verfilmen.  

Het album JT van Steve Earle & The Dukes verscheen op 4 januari, de geboortedag van zijn zoon Justin Townes.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven