Van de minirok tot de Schotse ruit

360 Magazine | Amsterdam | 20 september 2023

Met de typisch Britse combinatie van traditie en vernieuwing hebben ontwerpers als Savile Row de mode voorgoed veranderd. In de tentoonstelling Royals & Rebels in Kunstmuseum Den Haag is nu te zien hoe toonaangevend de Britse mode was in de vorige eeuw.

De minirok wordt toegeschreven aan Mary Quant, die met dat kledingstuk(je) een onuitwisbaar stempel op de Britse en daarna internationale mode drukte. Quant bevrijdde de jonge generatie van de stijve confectie. Het waren de jaren zestig, waarin met wel meer keurslijven werd afgerekend. Ze was uiteraard niet de enige die de mode voorgoed veranderde.

Hoe toonaangevend de Britten zijn geweest is te zien in het Haags Museum, waar een indrukwekkende league aan ontwerpers voorbijtrekt in de tentoonstelling Royals & Rebels. Om te beginnen de unieke Vivienne Westwood, aan wie een eerbetoon wordt gewijd, maar invloedrijk was ook de maatkleding van Savile Row, kostschooluniformen, hoeden, sportkleding of de Schotse ruit. Dan heb je wel een people’s princess nodig die het draagt en wereldkundig maakt.

Royals & Rebels, 9 september 2023 t/m 7 januari 2024, Kunstmuseum Den Haag

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven