Van films over superrijken naar films over Peru

© Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 9 december 2022

Van Succession, naar Sunset en The Crown, de supperrijke elite fascineert ons. Waarom dat zo is & meer tips van de 360-redactie, lees je hier.

De aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Films en series over superrijken, we krijgen er geen genoeg van

‘De wereld is geobsedeerd door de superrijken. Door hun kleding, hun eetgewoonten, hun vreemde en oude rituelen (zie: de aanschaf van zuurstofkamers à 20.000 dollar, Burning Man bezoeken); er is niets dat we leuker vinden dan de innerlijke wereld van de superrijken te bestuderen’, schrijft Grace Dodd op de site van Vice. ‘We zien ze graag weelderige huizen kopen in Selling Sunset, ruzie maken over familietrouw in Succession of de geschiedenis bepalen in The Crown,’  vervolgt ze. ‘Maar deze obsessie kan gemakkelijk omslaan in bittere oer-haat – we genoten al van hun gruwelijke ondergang lang voordat Marie Antoinette in 1793 werd onthoofd.’

Dodd signaleert een minitrend en schrijft dat Hollywood ons dit jaar heeft getrakteerd op meerdere films vol Schadenfreude over de rijken, tipt 360-redacteur IJsbrand van Veelen: ‘In films als The MenuThe Glass Onion en Triangle of Sadness hebben superrijken het superzwaar en het publiek geniet er met volle teugen van.’ Haar bespreking van deze films vind je hier.


Peru, meer dan instabiliteit en politieke chaos

Peru kwam deze week weer eens in het nieuws met politieke instabiliteit, een president die werd afgezet en protesten die daarop volgden. Wie het land alleen kent van nieuwssites, zou denken dat Peru een en al chaos is. Als je een ander beeld van het land moet krijgen, raden we je Hasta que nos volvamos a encontrar, de eerste originele Peruaanse film op Netflix, tipt 360-redacteur Boris van der Spek.

Nadat de film op het streamingplatform verscheen werd het een waar succes en dat heeft vooral te maken met de spectaculaire landschappen die we voorbij zien komen. Van de beroemde Inca trail naar Macchu Picchu, naar het Titicacameer, van het Vilcabamba gebergte naar de duinen van Ica. Peru is divers en deze film benadrukt die verschillende kanten van het beeldschone Zuid-Amerikaanse land.

Het zijn vooral de landschappen die deze film een aanrader maken. Het verhaal zelf is niet meer dan aardig te noemen. Een jonge zakenman trekt naar Cusco om het hotelimperium van zijn familie uit te breiden en ontmoet daar Ariana, een backpacker die juist houdt van de vrijheid die ze heeft. Twee verschillende personen uit verschillende milieus, en de liefde die hen bindt.

Kijk de trailer hier:

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven