Waarom Duitsers zo graag indiaantje spelen

© Henning Kaiser / dpa Photo via Newscom
360 Magazine | Amsterdam | 1 september 2023

Elk jaar komen 7500 Duitsers samen op het Karl May Festival in Bad Segeberg om indiaantje te spelen, schrijft Der Spiegel. In de VS is het woord indiaan al in de ban, maar de Duitse Winnetou-fans zijn zich van geen kwaad bewust. De tips voor dit weekend van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

White Boy Summer Fest

Het is weer een fraai staaltje van de speurderskwaliteiten van onderzoekscollectief Bellingcat: journalist en Bellingcat-researcher Michael Colborn onthulde deze week de locatie in Finland waar een groep van de beruchtste neonazi’s van het noordelijke land en enkele van hun internationale vrienden in juni van dit jaar een groot neonazifestival hielden, compleet met bands en sportactiviteiten. Een aanrader van redacteur IJsbrand van Veelen.

De organisatoren van dit ‘White Boy Summer Fest’, die plannen hebben om van de bijeenkomst een jaarlijks terugkerend evenement te maken, deden hun uiterste best om de locatie in de Finse bossen op zo’n 120 kilometer ten noorden van Helsinki geheim te houden, maar gebruikmakend van onder meer Bellingcats Global Authentication Project wist Colborn de plek exact te lokaliseren. Zo creepy als dergelijke neonazibijeenkomsten zijn, zo fascinerend is dit speurwerk. Hier lees je hoe Colborn precies te werk ging.


Wilde Westen op z’n Duits

‘Er is bijna geen plek waar je zo dicht bij de ziel van de Duitsers kunt komen als op het Karl May Festival in Bad Segeberg, tussen Manitou-burgers en dromenvangers. Nergens worden vooroordelen en indianenmythes hartstochtelijker in stand gehouden. Waarom eigenlijk?’ Dat vraagt Der Spiegel zich af. Het Duitse weekblad vroeg enkele Karl May-fans die elk jaar samenkomen om indiaantje te spelen naar hun beweegredenen en of ze zich bewust zijn van de kritiek dat ze een racistisch stereotiep in stand houden. Dat leverde een prachtige reportage op, aldus redacteur Joep Harmsen.

Uiteraard zijn de Duitse fervente fans van Winnetou, het beroemde personage van Karl May, het daar niet mee eens. Onverstoord dansen ze de ‘grote indianendans’. Een vergelijking met de verdedigers van Zwarte Piet is snel te maken. Ook de indianenspelers geloven dat het oké is zolang zij er zelf geen racistische bedoelingen mee hebben, en dat critici hen verkeerd begrijpen.

‘Niemand die de Karl May Spelen echt kent, zal het in zijn hoofd halen om ons te beschuldigen van culturele toe-eigening, racisme of gebrek aan respect’, aldus de organisator. Lees de hele reportage hier.


Elon de Verlosser

In een wereld waar technologische vooruitgang vaak wordt begroet met scepsis, heeft Elon Musks transformatie van Twitter naar X een frisse wind laten waaien door de digitale corridors, aldus online strateeg Maxim Hoekmeijer. Musk, bekend om zijn innovaties in de autoindustrie en ruimtevaart, heeft nu een nieuwe uitdaging gevonden in de wereld van sociale media.

Twitter, ooit een eenvoudig platform voor korte berichten, heeft onder Musks leiding een nieuwe richting gekregen. Met de introductie van X als een ‘super app‘, geïnspireerd door platforms zoals China’s WeChat, wordt er een breder scala aan diensten aangeboden. Naast het delen van berichten kunnen X’ers ook bankieren, winkelen en op andere manieren communiceren.

Een opvallende verandering is de manier waarop X omgaat met zijn gebruikers, vooral de content creators. Door hen een deel van de advertentie-inkomsten te geven, erkent X de waarde van hun bijdragen en stimuleert het platform hen om kwalitatieve content te blijven produceren. Sommige creators kregen bij de eerste uitbetaling tot wel 20.000 dollar op hun rekening gestort. Een andere positieve verandering is de introductie van ‘community notes’, een functie die bedoeld is om het platform veiliger en gebruiksvriendelijker te maken. Door gebruikers in staat te stellen opmerkingen en feedback te geven op content, wordt er een extra laag van toezicht en gemeenschapsbetrokkenheid gecreëerd.

Hoewel Musks benadering van X ambitieus is, is het duidelijk dat hij streeft naar een meer geïntegreerde en gebruikersgerichte ervaring. Maar hij is nog lang niet bij zijn einddoel, het vormgeven van ‘the everything app’. Wat hij daarmee wil bereiken, lees je in dit artikel van techplatform The Verge.


Vijf verdiepende leestips

» Met de hoge vlucht die kunstmatige intelligentie heeft genomen door applicaties als ChatGPT vraagt The Economist zich af hoe deze nieuwe technologieën de komende verkiezingen gaan beïnvloeden. In Nederland gaan we in november al naar de stembus, maar in 2024 staan er onder andere verkiezingen op de planning in de VS, het VK, India, Indonesië, Mexico en Taiwan, in totaal goed voor zo’n 4 miljard stemmers. De verwachting is dat desinformatie makkelijker wordt om te produceren. Maar zal dat de uitslag ook echt beïnvloeden?

» Als je afgaat op wat sommige politici over waterstof zeggen, zou je bijna geloven dat dit element alle problemen zou oplossen: inclusief het verwarmen van onze huizen en het voeden van onze auto’s, schrijft Süddeutsche Zeitung. Is dat technologisch optimisme? Volgens sommige wetenschappers is het eerder technologische onnozelheid.

» Mongolië ligt als democratisch land ingeklemd tussen Rusland en China. Het staat bekend om zijn kale steppes en woestijnen, maar blijkt rijk te zijn aan grondstoffen. De grond bevat enorme voorraden koper, uranium en andere kritieke mineralen die essentieel zijn in de globale strijd tegen klimaatverandering. Hoewel de grote buurlanden daar uiteraard op azen, doet het land zijn best om westerse investeringen aan te trekken en de afhankelijkheid van Rusland en China te verminderen, laat Financial Times zien.

» Het is misschien een onverwachte route, maar jaarlijks proberen zo’n vijfduizend Chinezen via Ecuador naar het noorden te reizen om uiteindelijk de grens over te steken naar de VS. Daarbij riskeren ze hun leven in de jungle tussen Colombia en Panama, zoals deze reportage van South China Morning Post laat zien. Samen met Venezolanen, Haïtianen en mensen uit Sub-Sahara-Afrika ondernemen ze de zware tocht door het oerwoud, waarbij elk jaar honderden doden vallen.

» Eiwitten zijn een hype, volgens sommige fitness- of afvalgoeroe’s kun je er niet te veel van eten (en dan vooral van die met hun eigen eiwitpoedermerk). The Atlantic sprak met enkele wetenschappers die ofwel voorstander zijn van een dieet met een hoog proteïnegehalte, ofwel beweren dat meer eiwit niet altijd beter voor je is. En past een een hoge eiwitinname wel in een klimaatvriendelijk dieet?

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven