Wat betekent het om migrant én zwart te zijn?

Beeld uit de serie ‘Encounter’ © Silvia Rosi, courtesy of the artist
360 Magazine | Amsterdam | 26 juni 2021

In de podcast Stories of Migration gaan Johanne Affricot en Silvia Rosi, twee zwarte Italiaanse vrouwen die zijn geëmigreerd naar de VS, met elkaar in gesprek over etniciteit, marginalisering, geheugen, constructies van het zelf en hypocrisie.

Een paar jaar geleden las Johanne Affricot, curator, auteur en oprichter van het magazine GRIOT, in The Guardian het artikel ‘Why are white people expats when the rest of us are immigrants?’ Het inspireerde haar tot de documentaireserie The Expats: The Untold Stories of Black Italians Abroad, waarbij het buitenland én staat voor proberen je eigen weg te vinden buiten je eigen land én voor altijd gezien worden als iemand die geen deel uitmaakt van de (in dit geval) Italiaanse cultuur maar ‘uit het buitenland’ komt, aldus The Black Expat. Voor Affricot, die in Rome opgroeide als dochter van een Haïtiaanse moeder en een Ghanees-Amerikaanse vader, is die ervaring zeer vertrouwd, vertelt ze aan het multimediaplatform. Haar tijdschrift, dat ze vernoemde naar de ‘griot’, een Afrikaanse verhalenverteller, heeft tot doel de verhalen van Afrikaanse afstammelingen te vertellen en tot een minder monochromatisch Italië te komen, aldus de Italiaanse site ilLibraio.it.

‘Veel linkse mensen besteden geen aandacht aan de worstelingen die komen kijken bij “zwart zijn”’

De vader van haar landgenoot en fotograaf Silvia Rosi verhuisde in 1992 van het West-Afrikaanse Togo naar Italië, in de hoop zijn studie en zijn professionele carrière in Europa te kunnen vervolgen. Toen Rosi‘s moeder een jaar later arriveerde, was hij tomatenplukker: de enige baan die hij kon vinden, schrijft de Zweedse fotografiesite Lanskronafoto. Via haar werk probeert Rosi zich te herenigen met de geschiedenis van haar ouders en de Togolese cultuur. 

In de eerste aflevering van de podcastserie Stories of Migration gaan de vrouwen met elkaar in gesprek over etniciteit, marginalisering, geheugen, constructies van het zelf en hypocrisie. Zo valt het Affricot op dat veel linkse mensen zich nogal aangetrokken voelen door met name de Afro-Amerikaanse cultuur, maar geen enkele aandacht besteden aan de worstelingen die komen kijken bij ‘zwart zijn’, vertelt ze in een gesprek met Jeune Afrique. ‘Het is belangrijk om “sommige” te zeggen en niet “alle”’, voegt ze eraan toe, ‘want er zijn ook mensen die echt luisteren en je te helpen je stem te versterken.’

Stories of Migration is te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts of Foam Talks.

Door Laura Weeda

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven