Wat betekent Mark Ruttes komst voor de NAVO?

360 Magazine | Amsterdam | 28 juni 2024

Het is officieel: Mark Rutte wordt de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Hij treedt aan op een zeer gewichtig moment in de geschiedenis van de militaire alliantie, gezien de Russische dreiging en de oorlog in Oekraïne & nog twee andere leestips van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Drie verdiepende leestips

» De pygmeeën – de benaming die gebruikt wordt voor de jager-verzamelaars in het regenwoud van het Kongobekken in Afrika – die in de Democratische Republiek Congo wonen, ervaren een juridische paradox. Hoewel een recent aangenomen wet hun het recht garandeert om in hun voorouderlijk gebied te leven, worden sommigen toch verdreven onder het voorwendsel van het behoud van beschermde gebieden. African Arguments onderzocht deze pygmeeën uit het Virunga-park die zijn ontworteld en verjaagd uit de bossen die zij nauwlettend bewaakten. Je leest hun reportage hier.

» Waarom wordt de dollar nog in zoveel landen gebruikt, ook in landen die kritisch tegenover de Verenigde Staten staan? Hoe kan het dat het moeilijker dan ooit is om de hegemonie van de Amerikaanse munt omver te werpen? De dollar is de meest gebruikte en gewilde valuta ter wereld, ondanks de kritiek op de macht die hij de VS geeft. Landen willen van de dollar af, maar alternatieven zijn er niet, zoals deze boeiende longread van Foreign Affairs laat zien.

» Hoe zal het Mark Rutte – alias Teflon Mark – afgaan als hij de secretaris-generaal van de NAVO is? De ideologische flexibiliteit van de Nederlandse politicus kan een aanwinst zijn voor het bondgenootschap of het volledig ondermijnen, zo zet dit artikel van The New Statesman meteen stevig in. Het stuk analyseert Ruttes benadering, zijn vermogen om deals te sluiten en de mogelijke gevolgen van zijn pragmatisme voor de toekomst van de NAVO.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven