Ali Bongo, nu is het welletjes!

Le Pays

| Burkina Faso | dagblad | oplage 20.000 | 14 september 2016

Het is chaos in Gabon sinds de betwiste verkiezingsoverwinning van president Ali Bongo eind augustus. Reden voor een bijtend commentaar van de krant Le Pays in het nabijgelegen Burkina Faso.

Het duurde niet lang voordat de verkiezingsoverwinning van zittend president Ali Bongo Ondimba (ABO), in wie veel van zijn landgenoten een Ali Baba zien, in geweld ontaardde. Al enkele uren nadat op 31 augustus de voorlopige resultaten werden bekendgemaakt – 49,8 procent van de stemmen voor ABO tegen 48,23 procent voor zijn belangrijkste uitdager, Jean Ping –, vonden in de Gabonese hoofdstad Libreville gewelddadige betogingen plaats waarbij publieke en particuliere eigendommen werden vernield en het parlementsgebouw in vlammen opging. Voor de betogers is deze overwinning van Ali Bongo moeilijk te slikken: ze vermoeden dat er met de cijfers is geknoeid om hem van de overwinning te verzekeren, met name in zijn geboortestreek Haut-Ogooué. Daar eiste de oppositie een hertelling, en drong de internationale gemeenschap aan op openbaarmaking van de resultaten door de stembureaus.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid