• The New Age
  • Cultuur
  • Alweer een kapmesmoord

Alweer een kapmesmoord

The New Age | Mubashar Hasan | 13 mei 2016

Kort na elkaar werden in Bangladesh een hoogleraar en een redacteur van een homotijdschrift op brute wijze vermoord. Volgens de krant The New Age reageren regering en politie veel te slap.

Slechts drie dagen nadat Rezaul Karim Siddiqi, hoogleraar aan de universiteit van Rajshahi, op straat met kapmessen werd vermoord, is een redacteur van ’s lands eerste tijdschrift voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders, samen met zijn vriend, een theateractivist, in zijn appartement in de hoofdstad Dhaka met messen om het leven gebracht. Volgens ooggetuigen drong een groep jonge mannen, allemaal twintigers, het appartement binnen nadat ze zich als koeriers hadden voorgedaan.

De afgelopen jaren zijn in Dhaka en elders in het land een tiental bloggers, schrijvers en uitgevers op soortgelijke wijze afgeslacht. Het ging in alle gevallen om kunstminnende vrijdenkers, en de regering doet niets om hen te beschermen. Tot dusver zijn de autoriteiten er zelfs niet in geslaagd om de daders van het merendeel van deze slachtpartijen te achterhalen. Weliswaar heeft de rechtbank in Dhaka in 2013 een aantal mannen veroordeeld voor de moord op de atheïstische blogger Ahmed Rajib Haider, maar de familie van het slachtoffer wacht nog altijd op gerechtigheid omdat de zaak nog in hoger beroep moet worden behandeld. Ondertussen is het veroordeelde brein achter de moord op vrije voeten.

Blogger en schrijver Ranadipan Basu overleefde vorig jaar een aanslag met negen messteken, op dezelfde dag dat uitgever Faisal Are n Deepan werd vermoord. Sindsdien vreest hij voor zijn leven. – © Allison Joyce / Getty Images
Blogger en schrijver Ranadipan Basu overleefde vorig jaar een aanslag met negen messteken, op dezelfde dag dat uitgever Faisal Are n Deepan werd vermoord. Sindsdien vreest hij voor zijn leven. – © Allison Joyce / Getty Images

Het is niet overdreven om te stellen dat de lakse houding van de politie de daders van de dubbele moord heeft aangemoedigd bij het uitvoeren van hun missie. Net als bij de vorige moorden wijst de politie nog voordat er een onderzoek is ingesteld naar niet nader genoemde islamitische extremisten. Op zich zouden de beschuldigingen van de politie kunnen kloppen, vooral omdat de verantwoordelijkheid voor de eerdere moorden door verschillende islamitische groeperingen is opgeëist. Een aantal van de slachtoffers die zich kritisch uitlieten over religie, en met name de islam, hadden zich inderdaad de woede van verschillende islamitische groeperingen op de hals gehaald. Feit blijft dat de politie er tot nog toe niet in is geslaagd haar beschuldigingen door middel van gedegen onderzoek hard te maken.

Het is hoe dan ook overduidelijk dat de aanvallen op de slachtoffers goed gecoördineerd waren en dat de daders getraind op pad gingen. Alle goede bedoelingen ten spijt is het moeilijk te geloven dat de politie er niet in slaagt de trainingskampen of de betrokken opdrachtgevers op te sporen. Intussen rijst onder de bevolking de vraag of er niet andere goed georganiseerde groeperingen achter de moorden zitten, die de verantwoordelijkheid op de beschuldigde islamitische extremisten proberen af te wentelen.

Het is de hoogste tijd dat de regering doeltreffende maatregelen neemt, niet alleen om herhaling van zulke slachtpartijen te voorkomen, maar vooral ook om een einde te maken aan de heersende cultuur van straffeloosheid én aan alle wilde speculaties omtrent deze brute moorden. Om het zover te laten komen moet het weldenkende deel van de bevolking onverminderd druk uitoefenen op de regering.

Auteur: Mubashar Hasan

New Age
Bangladesh | dagblad | oplage onbekend

Een van de meest uitgesproken kranten in Bangladesh, kritisch tegenover het establishment. In 2004 viel de politie de redactie binnen, een verslaggever werd gemarteld.

Dit artikel van Mubashar Hasan verscheen eerder in The New Age.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.