Annie Leibovitz: ‘Ik werd wéér verliefd op Mick Jagger’

Le Monde

| Parijs | Claire Guillot | 14 juni 2017

Fotografe Annie Leibovitz exposeert deze zomer in Arles drieduizend foto’s uit haar beginjaren bij het tijdschrift Rolling Stone.

Ze is wereldberoemd geworden met de zorgvuldig gecomponeerde portretten die ze maakte voor de cover van het tijdschrift Vanity Fair, van een zwangere Demi Moore tot Whoopi Goldberg in een bad met melk. Maar deze zomer laat de Amerikaanse fotografe Annie Leibovitz (67) een andere kant van haar werk zien, op een grote tentoonstelling in het Franse Arles. Drieduizend foto’s, vlak bij elkaar op de muren geprikt, geven een beeld van de eerste jaren van haar carrière, uit de tijd dat ze voor het tijdschrift Rolling Stone werkte. Een onrustige tijd die haar als fotograaf heeft gevormd. Het waren de jaren van het aftreden van president Nixon vanwege het Watergateschandaal, de moord op John Lennon, die zij enkele uren daarvoor nog had gefotografeerd, en de tournee van de Rolling Stones in 1975, toen ze drie maanden lang dag en nacht met de band optrok. We spreken de fotografe in mei in New York, terwijl ze bezig is met het samenstellen van de tentoonstelling, georganiseerd door de Luma Foundation, die haar hele archief heeft aangekocht en in de toekomst ook andere aspecten van haar carrière wil laten zien.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid