Armenië treedt toe tot het Internationaal Strafhof tegen zin van Rusland

© Hayk Baghdasaryan / PHOTOLURE via AP

The Guardian

| Londen | Joep Harmsen | 01 februari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Mark Zuckerberg maakt excuses voor mentale schade bij kinderen door sociale media

» Peru: staking beëindigd bij Machu Picchu

‘Armenië maakt een verkeerde beslissing’, aldus Kremlin

Donderdag is Armenië officieel toegetreden tot het Internationaal Strafhof (ICC), nadat het parlement afgelopen oktober het Statuut van Rome had geratificeerd. De beslissing werd als ‘onvriendelijk’ beschouwd door Rusland, de historische bondgenoot van Jerevan, schrijft The Guardian. De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, zei dat Armenië een ‘verkeerde beslissing’ had genomen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

In maart 2023 vaardigde het ICC een arrestatiebevel uit tegen de Russische president Vladimir Poetin in verband met de oorlog in Oekraïne. ‘Jerevan is nu verplicht om de Russische leider te arresteren als hij voet zet op Armeens grondgebied’, aldus het Britse dagblad. Armenië herbergt een permanente Russische militaire basis en maakt deel uit van de door Moskou geleide militaire alliantie Organisatie voor het Verdrag inzake Collectieve Veiligheid (CSTO), die bestaat uit verschillende voormalige Sovjetrepublieken.

De Armeense autoriteiten verklaren dat hun toetreding tot het Statuut van Rome in de eerste plaats bedoeld was om Armenië te beschermen tegen buurland Azerbeidzjan, waarmee het de afgelopen dertig jaar drie keer in oorlog is geweest. Westerse landen juichten de ratificatie toe, die de uitbreiding markeert van de jurisdictie van het Hof in wat lang werd gezien als de achtertuin van Rusland, aldus The Guardian. ‘De wereld wordt kleiner voor de autocraat in het Kremlin,’ zei de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, over Poetin nadat Armenië in oktober het statuut van het ICC had geratificeerd.

Recent verschenen