Arrestaties in Spanje na aanslag op extreemrechtse politicus

© Andrea Comas / AP

El País

| Madrid | Boris van der Spek | 23 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Grote onrust na explosie tussen grens Canada en Verenigde Staten

» Internationale media over verkiezingswinst Wilders: ‘anti-islampopulist’ wint

Volgens Vidal-Quadras is hij slachtoffer van een aanslag door Iran

De Spaanse politie heeft drie mensen gearresteerd in verband met het neerschieten van Alejandro Vidal-Quadras, een extreemrechtse politicus, eerder deze maand. Dat meldt El País. Die aanslag wordt onderzocht als ‘terrorisme’. Volgens Vidal-Quadras zit Iran achter de moordpoging.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Vidal-Quadras, een medeoprichter van de Spaanse partij Vox, werd op 9 november in een straat in Madrid in zijn gezicht geschoten. De 78-jarige voormalig politiek leider overleefde de aanval en herstelt in een ziekenhuis met een dubbele kaakfractuur. De politie arresteerde dinsdag twee Spaanse mannen en een Britse vrouw.

Vidal-Quadras, al lange tijd sympathisant van de Iraanse politieke oppositie, zou zelf hebben gezegd dat hij het regime in Teheran verdenkt van de aanval. Ook de in Parijs gevestigde Iraanse oppositiegroep Comité van de Nationale Raad van Verzet van Iran geeft de Iraanse regering de schuld van de schietpartij. De politie onderzoekt of de gearresteerde verdachten banden hebben met Iran. De schutter zou niet tot de drie arrestanten behoren.

Lees ook:

Recent verschenen