Aung San Suu Kyi overgeplaatst van gevangenis naar huisarrest

© STR / AFP

The Guardian

| Londen | Boris van der Spek | 17 april 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zware overstromingen zorgen voor tientallen doden in Afghanistan

» Brits Lagerhuis stemt in met unieke antirookwet

Aanleiding voor de maatregel is een hittegolf in Myanmar

De voormalige leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi is overgeplaatst van de gevangenis naar haar huis vanwege een hittegolf, zo schrijft The Guardian op basis van de militaire regering. Woensdag verleende de regering daarnaast amnestie aan meer dan 3.000 gevangenen, ter gelegenheid van de traditionele nieuwjaarsvakantie.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Suu Kyi, 78 jaar, en Win Myint, de 72-jarige voormalige president van haar afgezette regering, behoorden tot de oudere en zieke gevangenen die uit de gevangenis zijn gehaald vanwege de hitte, vertelde de woordvoerder van het leger.

Nadat het leger in 2021 de gekozen regering afzette, Suu Kyi gevangen zette en geweldloze protesten begon te onderdrukken, begon een burgeroorlog in het land die tot vandaag de dag voortduurt. Suu Kyi zit al jaren in de gevangenis in de hoofdstad Naypyitaw.

Volgens haar aanhangers en mensenrechtengroeperingen zijn haar veroordelingen verzonnen om haar achter tralies te houden. Win Myint zat een gevangenisstraf van acht jaar uit in Taungoo in de regio Bago in Myanmar.

Recent verschenen