Beschaving

360 Magazine

| Amsterdam | 30 oktober 2019

Richard Wagners operavierluik Der Ring des Nibelungen is al lang ten einde. De aarde is in een apocalyps ten onder gegaan, maar de toekomst bestaat nog. Over wat komen gaat en welke waarden universeel beschermd moeten worden, gaat de Nexus-conferentie op 10 november in de Nationale Opera: wie of wat zal ons regeren? 

Het blijft natuurlijk de vraag of de componist gelijk had in zijn hoopvolle overtuiging dat elke volgende beschaving beschaafder zal zijn dan de vorige en een nieuwe wereldorde pas kan aanbreken als de oude is verdwenen. De godenwereld mag in dit tijdperk minder present zijn dan in de negentiende eeuw, het wagneriaanse Walhalla, waarin de superrijken een goddelijk en genotzuchtig leven leiden en zich weinig aantrekken van de massa noch zich bekommeren om de natuur, klinkt op z’n zachtst gezegd behoorlijk anno nu.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid