• Il Fatto Quotidiano
  • Politiek
  • Bewaar ons voor keizer Renzi

Bewaar ons voor keizer Renzi

Il Fatto Quotidiano | Marco Travaglio | 24 november 2016

Op 5 december stemt Italië in een referendum over een grondwetswijziging én over de politieke toekomst van premier Renzi, die heeft beloofd bij een overwinning van het nee-kamp af te treden. De bekende journalist Marco Travaglio maakt zich vooral zorgen over wat er gebeurt mocht Renzi het referendum wél winnen.

Doordat we voortdurend te horen krijgen welke rampen er zullen plaatsvinden als het nee-kamp het referendum wint, zijn we vergeten te bedenken wat er zou kunnen gebeuren als het ja-kamp wint. Een nachtmerriescenario. Matteo Renzi, toch al niet gespeend van eigendunk, zal zich inbeelden dat hij Napoleon is en zich daar ook naar gedragen. Ook omdat er op zijn koppie iets zal komen te staan dat het midden houdt tussen een kroon en een aureool.

De Grondwet, ooit een voorbeeld van beknoptheid en helderheid, zal verworden tot een huishoudelijk reglement, geschreven in het Soemerisch, vol verwijzingen naar artikelen, paragrafen, subparagrafen, cijfers en letters waarvan niemand meer een jota zal snappen. Een totale warboel die zal leiden tot conflicten over competenties en bevoegdheden tussen de verschillende instituten: Kamer versus Senaat, parlement versus regio’s, Staat versus Europese Unie, en vice versa. Als die allemaal voortdurend met elkaar overhoop liggen, zal dat ten goede komen aan de man die alleen aan het roer staat en die, profiterend van de algehele chaos, precies zal kunnen doen wat in zijn straatje te pas komt.

De nieuwe Kamer zal het domein worden van verantwoordelijke, coöperatieve krachten, verenigd rond de Heilige Matteo, redder van Italië, verlosser van Europa en trooster van de bedroefden

Om te beginnen zal hij, voordat Europa de tijd heeft gehad de trucs en gaten in zijn laatste begrotingsontwerp te ontdekken, meteen vervroegde verkiezingen afkondigen, waarbij hij zal benadrukken dat die slechts één mogelijke uitkomst zullen hebben. Vlak daarvoor zal hij, op basis van de peilingen, daartoe een noodverordening uitvaardigen om de kieswet aan te passen. Geen tweede stemronde meer, om te voorkomen dat die gewonnen wordt door Beppe Grillo’s Vijfsterrenbeweging. En de zetelpremie voor de meerderheid niet meer naar de grootste partij, maar naar de coalitie.

Die zou gevormd moeten worden door Renzi’s Democratische Partij, plus adepten van oud-premier Monti, minister van Binnenlandse Zaken Alfano en nog wat afgezanten van knipmessend links. En mocht dat niet volstaan, dan kan ook Berlusconi’s Forza Italia altijd nog worden opgeroepen om een verantwoordelijke bijdrage te leveren aan de collectieve inspanning om de overwinning van de verschrikkelijke populisten af te wenden (want dat zijn, zoals we weten, altijd de anderen).

Demonstranten in Napels zijn het niet eens met de voorgestelde hervormingen van Renzi. – © HH
Demonstranten in Napels zijn het niet eens met de voorgestelde hervormingen van Renzi. – © HH

De nieuwe Kamer zal dus het domein worden van verantwoordelijke, coöperatieve krachten, verenigd rond de Heilige Matteo, redder van Italië, verlosser van Europa en trooster van de bedroefden die hem, elke keer dat Hij daarom vraagt, hun vertrouwensstem zullen geven. Automatisch.

De nieuwe Senaat daarentegen zal het domein worden van de Democratische Partij. De vijftien regionale raden (van de twintig) die onder zeggenschap van centrumlinks vallen, zullen er een honderdtal aangeklaagde raadsleden en burgemeesters naartoe sturen om die zo te vrijwaren van arrestatie, huiszoeking of afluistering. Zij zullen de Heilige Matteo, elke keer dat hij even aanwipt, maar al te graag met een staande ovatie verwelkomen.

President Mattarella zal er het zwijgen toe doen (al zal vermoedelijk niemand het verschil merken). Ook omdat – op basis van de nieuwe grondwet – de stemmen van de meerderheid, plus die van een handjevol parlementariërs van de minderheid (die door de meerderheid zijn geworven nadat ze zich bewust zijn geworden van hun volstrekte nutteloosheid) volstaan om hem in staat van beschuldiging te stellen.

Ook de kieswet voor de gemeenten zal worden gewijzigd, waarbij de tweede stemronde met terugwerkende kracht zal worden afgeschaft. In Rome, Turijn en alle andere steden die worden bestuurd door de Vijfsterrenbeweging, zal dus opnieuw gestemd moeten worden. En daar zal net zo lang mee worden doorgegaan tot er coöperatieve en verantwoordelijke burgemeesters zullen zijn gekozen.

Intussen zal Rome zich opnieuw kandidaat stellen voor de Olympische Spelen van 2024, maar ook voor die van 2028, van 2032, van 2036 enzovoort.

Vertaler: Yond Boeke

il Fatto Quotidiano
Italië | dagblad | oplage 37.633 (print), 9797 (digitaal)

Onafhankelijke krant sinds 2009, opgericht door Antonio Padellaro, die zich o.a. ook inspande in de rechtszaak tegen Berlusconi vanwege belastingfraude.

Dit artikel van Marco Travaglio verscheen eerder in Il Fatto Quotidiano.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.