Bibliotheken Oklahoma verboden om informatie over abortus te verstrekken

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 03 augustus 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van deze week:

» Mexicaanse justitie doet onderzoek naar voormalig president Peña Nieto

» Oorlog in Jemen: wapenstilstand verlengd met twee maanden

Het woord abortus mag niet meer gebruikt worden

Bibliotheekmedewerkers van het Metropolitan Library System (MLS) van Oklahoma reageerden geschokt toen zij halverwege juli instructies kregen om het woord ‘abortus’ niet meer te gebruiken en klanten niet meer te helpen bij het zoeken naar abortusgerelateerde informatie op computers van de bibliotheek of hun eigen telefoon. De medewerkers werden gewaarschuwd dat ze een boete kunnen krijgen volgens de abortuswetgeving van de staat, meldt Vice.

‘Als een personeelslid informatie geeft over het laten uitvoeren van een abortus, kan die persoon aansprakelijk worden gesteld’

‘Als een personeelslid informatie geeft over het laten uitvoeren van een abortus, kan die persoon aansprakelijk worden gesteld’, aldus een memo. ‘De civiele straffen omvatten een boete van 10.000 dollar plus een gevangenisstraf en ontslag, omdat de medewerker door het MLS op de hoogte is gesteld maar die waarschuwing heeft genegeerd.’ Bibliotheekmedewerkers is ook gevraagd op te passen voor misleiders die om informatie over abortus vragen zodat ze vervolgens aangifte kunnen doen.

Lees ook:

Recent verschenen