Biden belooft ‘nieuw tijdperk’ van diplomatie | Iran bereid nucleaire deal te redden

© Eduardo Muñoz / POOL / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 22 september 2021

Joe Biden belooft een ‘nieuw tijdperk’ van diplomatie

In zijn eerste toespraak als president tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op dinsdag (21 september) drong Joe Biden er bij de wereldleiders op aan ‘samen te werken’ om de uitdagingen van deze eeuw het hoofd te bieden, maar zijn naaste bondgenoten uitten ernstige twijfel over zijn inzet voor multilateralisme.

De Amerikaanse president betoogde dat de VS bereid is om samen te werken met elke natie ‘die zich inzet voor het vinden van een vreedzame oplossing voor onze gedeelde uitdagingen, zelfs als we diepe meningsverschillen hebben (…) Want wij zullen allen de gevolgen van ons falen ondervinden als wij onze krachten niet bundelen in de strijd tegen covid-19, klimaatverandering of andere bedreigingen zoals de verspreiding van kernwapens’, berichtte Fox News.

‘Bidens toespraak was een levendige demonstratie van de hypocrisie van het Amerikaanse beleid’

Om deze wereldwijde dialoog te bevorderen, beloofde de Amerikaanse president daarom ‘een nieuw tijdperk van diplomatie’ te openen, waarmee hij een breuk met de Trump-jaren wilde aangeven, aldus Politico.

Maar terwijl Biden ‘zijn tegenhangers probeerde te overtuigen van het belang van samenwerking,ging hij niet in op de kritiek van bondgenoten op de chaotische terugtrekking uit Afghanistan’, schrijft persbureau AP.

De pogingen van de president om ‘het vertrouwen van zijn bondgenoten terug te winnen’ hebben de afgelopen weken ernstige tegenslagen te verduren gehad, aldus The Washington Post. ‘Europa staat steeds sceptischer tegenover Bidens boodschap dat “Amerika terug is”,’ merkte de krant op.

‘Bidens toespraak was een levendige demonstratie van de hypocrisie van het Amerikaanse beleid’, schrijft Global Times, de spreekbuis van de Chinese regering, in een redactioneel commentaar. De Amerikaanse president ‘herhaalde dat hij niet uit was op een nieuwe Koude Oorlog’ maar ‘de pijlen waren gericht op China’.


China en Turkije doen klimaatbelofte

De Chinese president Xi Jinping heeft dinsdag tijdens de Algemene Vergadering van de VN toegezegd te stoppen met de bouw van kolencentrales in het buitenland, meldt CNN. Hoewel de Chinese leider geen termijn heeft genoemd, blijft dit een belangrijke toezegging van ’s werelds grootste uitstoter van broeikasgassen, aldus de Amerikaanse zender.

Turkije kondigde aan het akkoord van Parijs te ratificeren

Tijdens hetzelfde forum kondigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan dat zijn land het akkoord van Parijs in oktober, vóór de klimaattop COP26 in Glasgow, zou ratificeren. Turkije had het akkoord wel ondertekend, maar nooit geratificeerd.


Iran bereid om nucleaire deal te redden

De Iraanse president Ebrahim Raissi zei dinsdag bij de VN dat hij voorstander is van onderhandelingen om de nucleaire deal te redden. Maar hij zei dat hij alleen aan de besprekingen zou deelnemen ‘als die leiden tot een volledige opheffing van de sancties’ tegen Iran, bericht Al-Jazeera.

Ondanks deze schuchtere toenadering, wijdde Raissi het grootste deel van zijn vooraf opgenomen toespraak aan het bekritiseren van de VS, aldus de Qatarese zender.

Recent verschenen