Big data wordt Big Brother

The Guardian

| Londen | James Vlahos | 29 mei 2019

De dood van Victor Collins zou nooit internationale aandacht hebben getrokken als justitie het in de loop van het onderzoek niet aan de stok had gekregen met een van de machtigste bedrijven ter wereld: Amazon. Daardoor leidde de dood van Collins tot een breder debat over privacy in het tijdperk van digitale spraakherkenning. Een debat waar de grote technologiebedrijven niet blij mee zijn.

Op de avond van 21 november 2015 zat James Bates in Bentonville, Arkansas, naar een footballwedstrijd te kijken. Hij had drie vrienden bij hem thuis uitgenodigd, ze dronken bier en shotjes wodka terwijl de Arkansas Razorbacks en de Mississippi State Bulldogs een spannend duel uitvochten. Toen de Razorbacks uiteindelijk met 51-50 hadden verloren, ging een van de mannen naar huis. De rest verkaste naar de hottub van Bates en bleef drinken. Bates zou later zeggen dat hij om een uur of één naar bed was gegaan en dat de andere twee, onder wie ene Victor Collins, bij hem bleven slapen. Toen Bates de volgende ochtend opstond, waren zijn twee vrienden nergens in huis te bekennen. Maar toen hij de achterdeur opende, zag hij een lijk in zijn hottub drijven. Dat was Collins.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid