Bill Gates, bouw die stad alsjeblieft niet

Salon

| Keith A. Spencer | 30 november 2017

Microsoft-oprichter Bill Gates wil een modelstad gaan bouwen in de buurt van Phoenix. Tal van eerdere experimenten met privé-utopia’s laten zien dat dit geen goed idee is, schrijft journalist Keith A. Spencer.

Snoer me maar de mond wanneer dit verhaal te veel op het snode plan van een James Bond-schurk gaat lijken: de rijkste man op aarde heeft in een persbericht aangekondigd dat hij voor 80 miljard dollar 200 vierkante kilometer land wil kopen, drie kwartier rijden ten westen van de stad Phoenix. Daar willen hij en zijn investeerders zo’n 80.000 wooneenheden en duizenden vierkante meters kantoor- en bedrijfsgebouwen neerzetten en zo hun eigen smart city realiseren, geheel volgens hun eigen voorschriften en zonder enige inbreng van, ach, nou ja, de mensen die er zullen gaan wonen. De stad is bedacht met techno-utopische idealen van het type dat op papier prachtig klinkt, maar nooit enig tastbaar maatschappelijk resultaat oplevert, behalve dat het de ego’s van de Silicon Valley-sekte nog verder opvijzelt. En het mooiste van alles: de toekomstige stad – Belmont – wordt letterlijk vernoemd naar de firma die hem financiert: Belmont Partners. Klinkt dit feodaal? Tja, dat is het eigenlijk ook.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid