Bloemenprint trending bij alt-rightbeweging

The New York Times

| New York | 24 augustus 2020

Ze duiken steeds vaker op tijdens betogingen in de VS: zwaarbewapende mannen in fleurige bloemenprints. Wie zijn deze ‘boogaloo bois’ en welke rol speelt het hawaïhemd, ooit het ‘merkteken van de toerist zonder smaak’?

Het was een van de spraakmakendste nieuwe voorjaarsmodes die dit jaar op straat te zien waren: kogelvrij vest, costumised aanvalsgeweer, soms ook een pistool en een helm, en dit alles gecombineerd met een fleurig hawaïhemd. Je ziet in de Verenigde Staten wel vaker zwaarbewapende mannen in militaire uitrusting op straat, maar dit bloemetjeshemd was iets nieuws. Het dook voor het eerst op bij betogingen tegen de inperking van het wapenbezit in Virginia en Kentucky, en daarna eind april ook bij demonstraties tegen de coronamaatregelen in Michigan en Texas. Je kunt de uitdossing beschouwen als het ironische uniform van extremistische aanhangers van het idee van de ‘boogaloo’: een nieuwe Amerikaanse burgeroorlog. Het hawaïhemd is voor deze lieden tot een symbool uitgegroeid door een reeks insidersgrapjes op internetfora.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid