Bolsonaro zwijgt na overwinning Lula

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 01 november 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Iraanse autoriteiten gaan duizend betogers openbaar berechten

» Israël: Netanyahu maakt zich op voor politieke comeback

Braziliaanse president heeft nog niet gereageerd op verlies

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zijn rivaal Lula nog niet gefeliciteerd met zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag. Bolsonaro, die in aanloop naar de verkiezingen repte over mogelijke fraude bij de stembusgang, heeft nog niet gereageerd op de uitslag. The New York Times noemt zijn stilte ‘zorgwekkend’, juist vanwege de vele kritiek die Bolsonaro eerder uitte op het Braziliaanse kiessysteem.

Hoewel verschillende politieke medestanders van Bolsonaro de winst van Lula al openlijk hebben toegegeven, zou er onder aanhangers van de rechtse president het vermoeden bestaan dat er fraude zou zijn gepleegd. Op sociale media gaan ongeverifieerde berichten rond van gemanipuleerde stemmachines en in sommige steden gingen aanhangers de straat op nadat de uitslag bekend was geworden.

Meerdere wereldleiders hebben Lula gelijk gefeliciteerd met zijn overwinning. De Amerikaanse president Joe Biden zei dat Lula ‘vrije, eerlijke en geloofwaardige verkiezingen had gewonnen’. Premier Mark Rutte wenste Lula succes en zei uit te kijken naar het verdiepen van de relaties tussen Nederland en Brazilië.

Lees ook:

Recent verschenen