Duitsland erkent misdrijven IS tegen Jezidi’s als genocide

© DFID / Wikipedia Commons

360 Magazine

| Amsterdam | 20 januari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Impasse in Europese wapenleveringen aan Oekraïne

» Braziliaanse regering maakt jacht op coupplegers

Bondsdag stemt unaniem in met erkenning

De Duitse Bondsdag heeft de misdaden van Islamitische Staat (IS) tegen de Jezidi’s in Noord-Irak en Syrië unaniem als genocide erkend, schrijft Die Zeit. De terreurbeweging vermoordde in 2014 duizenden mannen onder de Jezidische bevolking en maakte vele vrouwen en meisjes tot slaaf. De parlementsleden stemden unaniem voor een desbetreffende resolutie die gezamenlijk door de fracties van beide coalities, de Union (bestaande uit CDU en CSU, partijen van christelijke signatuur) en de zogeheten stoplichtcoalitie (bestaande uit SPD, FDP en Die Grünen), ingediend werd.

‘De Duitse Bondsdag maakt een buiging voor de slachtoffers van de door IS begane oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid’, zo valt te lezen in de resolutie. Daarmee erkent het parlement dat het in het geval van de misdaden van IS gaat ‘om een volkerenmoord zoals omschreven in het Verdrag inzake de voorkoming en bestraffing van genocide van de Verenigde Naties’.

Zodoende is de Bondsdag het eerste parlement van een grote Europese staat dat de gruweldaden die in 2014 tegen Jezidische mannen en vrouwen bedreven zijn als volkerenmoord aanmerkt. Het wetsvoorstel is niet bindend aangenomen. De Bondsdag neemt hiermee echter wel een duidelijk historisch standpunt in en eist politieke maatregelen van de Bondsregering.

Lees ook:

Recent verschenen