Braziliaanse oud-president ‘verstopte’ zich twee dagen in Hongaarse ambassade

© Joedson Alves / EPA

The New York Times

| New York | Maud Wiersma | 26 maart 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS: meerdere vermisten na instorting brug Baltimore

» Poetin beschuldigt islamitische extremisten van aanslag concertzaal

Enkele dagen daarvoor was zijn paspoort in beslag genomen

De Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro verbleef twee dagen in de Hongaarse ambassade in Brasilia, nadat zijn paspoort in beslag was genomen. Op beveiligingsbeelden die door The New York Times zijn verkregen, is te zien dat de rechtse populist begin februari onderdook in de ambassade. Enkele dagen daarvoor moest de oud-president zijn paspoort inleveren vanwege een onderzoek naar betrokkenheid bij een mogelijke poging tot een staatsgreep. Ook werden toen twee medewerkers van Bolsonaro opgepakt.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Hongaarse ambassadeur opgeroepen om uit te leggen waarom Bolsonaro zich vorige maand twee nachten ‘verstopte’ in de Hongaarse ambassade, schrijft The Guardian.

Volgens The New York Times suggereert het verblijf van Bolsonaro in de ambassade dat ‘hij zijn vriendschap met een andere extreemrechtse leider, de Hongaarse premier Viktor Orbán, probeert te gebruiken om het Braziliaanse rechtssysteem te omzeilen terwijl er in zijn eigen land strafrechtelijke onderzoeken tegen hem lopen’.

Recent verschenen