Brazilië: Lula wint eerste verkiezingsronde met kleiner verschil dan verwacht

© Caio Guatelli / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 03 oktober 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Bulgaarse verkiezingen: Borisov aan de leiding, maar regeringsvorming wordt lastig

» Iran: negen Europeanen, waaronder Nederlander, gearresteerd tijdens protesten

Gespannen tweede ronde in zicht

Luiz Inácio Lula da Silva en Jair Bolsonaro staan op 30 oktober tegenover elkaar in een tweede ronde, meldt Folha de São Paulo. De linkse ex-president heeft zondag 2 oktober de eerste ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen gewonnen, maar de uiterst rechtse zittende president deed het beter dan verwacht.

‘Radicalisering – aan beide zijden – was het kenmerk van deze presidentsverkiezingen’

Met 99,7 procent van de stemmen geteld, geeft de nationale verkiezingsautoriteit (TSE) op haar website aan, kreeg Lula 48,4 procent van de stemmen tegen 43,3 procent voor Bolsonaro – een hogere score dan het staatshoofd een dag eerder in de peilingen kreeg, merkt de Braziliaanse krant op. Lula, die in opiniepeilingen mijlenver voor lag, werd gezien als ‘de favoriet’ in de verkiezing, waar meer dan 156 miljoen kiezers werden opgeroepen om hun stem uit te brengen, meldt O Dia.

Gezien de ‘politieke polarisatie die de afgelopen jaren in het land is opgetreden’, zal de temperatuur van de campagne de komende vier weken waarschijnlijk weer stijgen, verwacht O Globo. ‘Radicalisering – aan beide zijden – was het kenmerk van deze presidentsverkiezingen, met geweld, agressie en dood’, schrijft O Dia.

Lees ook:

Recent verschenen