Britse pensionado’s in Spanje kampen met eenzaamheid

© Guillermo Latorre / Unsplash

Euronews

| Lyon | IJsbrand van Veelen | 28 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Roemenië en Bulgarije bereiken akkoord met Oostenrijk over toetreding Schengen

» Beeldbanken verkopen AI-beelden over Gaza zonder te vermelden dat ze niet echt zijn

De problemen zijn erger geworden sinds Brexit

In Spanje wonen ruim driehonderdduizend Britten. De meerderheid daarvan is op leeftijd en hoopt de oudedag te slijten op een goedkope, zonnige plek. Kelly Hall, universitair docent Sociaal Beleid aan de Universiteit van Birmingham, deed onderzoek naar deze migranten en zegt dat sommigen tegen ‘grote problemen’ aanlopen. Dat schrijft Euronews.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Ze verhuizen rond hun vijftigste of zestigste, als ze nog gezond zijn, naar plekken in Spanje waar veel andere Britten wonen. Ze leren geen Spaans omdat ze het ‘moeilijk’ vinden of het ‘niet nodig’ denken te hebben. ‘Ze zijn een tijdje heel gelukkig,’ zegt Hall, ‘maar dan gebeurt er iets – een partner overlijdt of ze krijgen gezondheidsproblemen waardoor ze in een onzekere positie terechtkomen die geestelijke problemen of eenzaamheid kan veroorzaken.’

Ze leren geen Spaans omdat ze het ‘moeilijk’ vinden of het ‘niet nodig’ denken te hebben

Neil Hesketh van Support in Spain, een non-profitorganisatie die Britse expats helpt, zegt dat ze niet altijd plannen maken voor de ‘vervelende dingen in het leven’. Ook Brexit heeft het leven van veel Britten in Spanje beïnvloed. Vooral mensen met lagere inkomens, zegt Hall, zijn hard getroffen door de waardevermindering van het pond. ‘Ze kunnen niet langer uitgaan met hun vrienden, waardoor hun sociale leven verdwijnt.’ Ze wijst op gevallen waarbij oudere mensen op het strand moesten slapen omdat ze hun huur niet konden betalen.

Ook de Britse ambassade in Spanje waarschuwt dat veel van de 72.000 Britten die aan de Costa del Sol wonen – de thuisbasis van de grootste gemeenschap Britten in Spanje – geïsoleerd en alleen kunnen zijn en roept deskundigen en overheidsinstanties op om hun landgenoten te helpen.

Recent verschenen