Britse verpleegkundigen schorten staking op en gaan om tafel met regering

© Vuk Valcic / SOPA Images / Sipa USA)

360 Magazine

| Amsterdam | 22 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Mexicaanse ex-minister voor Veiligheid veroordeeld voor drugshandel in VS

» Biden in Warschau: ‘Steun VS aan Oekraïne zal niet stokken’

Spoedeisende hulp en intensive care blijven toch open

De Britse regering en de vakbond van verpleegkundigen kondigden dinsdag aan dat ze vandaag gaan starten met ‘intensieve gesprekken’ over lonen en voorwaarden voor gezondheidswerkers. Dit betekent dat de geplande stakingen van verpleegkundigen voorlopig van de baan zijn. De aankondiging geeft hoop op ‘een einde aan het geschil en de verstoring van de openbare gezondheidszorg’, meldt The Guardian.

De historische staking van verpleegkundigen begon in december. De regering had de protestactie tot nu toe genegeerd, maar het vooruitzicht dat de spoedeisende hulp, de intensive care en de oncologie zich voor het eerst bij de staking zouden aansluiten door achtenveertig uur lang te staken op 1 en 2 maart, was voor minister van Volksgezondheid Steve Barclay aanleiding om de onderhandelingen te openen.

Sinds eind 2022 leggen verschillende beroepsgroepen, waaronder spoorwegambtenaren en leraren, in de Britse publieke sector het werk neer. Geconfronteerd met de hoogste inflatie in veertig jaar in het VK eisen werknemers een hoger loon. De conservatieve regering van Rishi Sunak vreest echter dat de inflatie nog verder oploopt als de lonen in de publieke sector stijgen en wilde tot nu toe niets weten van substantiële salarisverhogingen.

Lees ook:

Recent verschenen