Burgemeester Istanboel veroordeeld tot bijna drie jaar celstraf

© Seskimphoto

360 Magazine

| Amsterdam | 15 december 2022

» Zeker vier doden na zinken migrantenboot tussen Frankrijk en Engeland

» VS zetten stappen om banden met Afrika te verbeteren

Volgens Ekrem Imamoglu is het vonnis politiek gemotiveerd

Een Turkse rechtbank heeft de burgemeester van Istanboel veroordeeld tot bijna drie jaar celstraf, meldt persbureau AP. Volgens de rechter zou Ekrem Imamoglu zich schuldig hebben gemaakt aan het beledigen van hooggeplaatste ambtenaren in functie. Imamoglu, die geldt als een van de meest prominente rivalen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, noemt de veroordeling politiek gemotiveerd.

Imamoglu gold als een van de mogelijke uitdagers van Erdogan bij de volgende presidentsverkiezingen. De kans is echter klein dat de 52-jarige politicus mee zal doen aan deze stembusgang, omdat hij van de rechter ook geen publiek ambt meer mag bekleden. Imamoglu had zijn beledigingen geuit nadat de kiesraad van Turkije had bepaald dat de burgemeestersverkiezingen van Istanboel, die Imamoglu in 2019 had gewonnen, overgedaan moesten worden.

Zijn overwinning gold destijds als een nederlaag voor de AK-partij van Erdogan. Omdat de advocaten van Imamoglu in beroep gaan tegen de uitspraak, zal hij waarschijnlijk burgemeester kunnen blijven. Internationaal is er ook onrust ontstaan over de uitspraak. Zo noemt de VS de veroordeling in strijd met respect voor de mensenrechten.

Lees ook:

Recent verschenen