China: Xi Jinping consolideert zijn macht met historische resolutie

© Xie Huanchi / Chine Nouvelle / SIPA

360 Magazine

| Amsterdam | 12 november 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Topman ByteDance – het moederbedrijf van TikTok – vertrekt

»Paus hekelt wapenfabrikanten

Communistische Partij geeft Xi belangrijke plek in geschiedenis

De Chinese Communistische Partij (CCP) heeft op donderdag 12 november een ‘historische resolutie‘ aangenomen, schrijft Xinhau, waarin president Xi Jinping op hetzelfde niveau wordt geplaatst als haar iconische leiders Mao Zedong en Deng Xiaoping.

Ongeveer 350 leden van het Centraal Comité, het ‘parlement’ van de CCP, die sedert maandag in Beijing bijeen zijn, hebben deze tekst over de ‘grote daden’ van de beweging, die dit jaar een eeuw bestaat, goedgekeurd. ‘Sinds haar oprichting in 1921 heeft de Partij het streven naar geluk voor het Chinese volk (…) tot haar missie gemaakt’, aldus het slotcommuniqué, schrijft het Chinese persbureau.

De resolutie effent de weg voor een derde termijn voor Xi Jinping

Het document ‘consolideert de macht’ van Xi Jinping, ’plaatst hem op hetzelfde niveau als Mao’ Zedong (1949-76), de eerste leider van communistisch China, ‘en [de latere president] Deng Xiaoping’, zo vat The South China Morning Post samen. De resolutie effent ook de weg ‘voor een belangrijke herschikking van het leiderschap komend jaar, en voor een derde termijn’ voor de leider.

Dit is pas de derde ‘historische resolutie’ die door de partij is aangenomen, meldt het dagblad uit Hongkong. De vorige twee, uit 1945 en 1981, hadden tot gevolg dat het gezag van respectievelijk Mao Zedong en Deng Xiaoping werd geconsolideerd.

Het grootste deel van de tekst is gewijd aan het benadrukken van de successen en de vooruitgang die onder Xi Jinping zijn geboekt sinds hij in 2012 aan de macht kwam, aldus The South China Morning Post. ‘Het beschrijft Xi als een groot leider die de problemen het hoofd kan bieden die zijn voorgangers niet konden oplossen.’ Zoals ‘het harde optreden in Hongkong en de strijd tegen corruptie’.

Lees ook:

Recent verschenen