Chinese miljardair gearresteerd in New York vanwege fraude

© Don Emmert / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 16 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Spanje: vrouw krijgt factuur van reddingsoperatie na verijdelde zelfmoordpoging

» Meer dan twee ton natuurlijk uranium vermist in Libië, aldus nucleaire waakhond

Guo Wengui zou duizenden mensen hebben opgelicht

Miljardair Guo Wengui, een uitgesproken tegenstander van de Chinese regering, is woensdagochtend in New York gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van ‘oplichting van duizenden volgers op sociale media’, schrijft The New York Times. Hij werd al eerder in China vervolgd voor financiële fraude.

Guo, zakenpartner van de controversiële rechtse figuur Steve Bannon, zou gebruik hebben gemaakt van zijn bekendheid op internet om duizenden mensen onder valse voorwendselen aan te moedigen geld te investeren in zijn bedrijven of projecten. Het zou gaan om minstens een miljard dollar.

Guo was regelmatig te vinden in de entourage van Donald Trump

Damian Williams, de openbare aanklager in de zaak, zei in een verklaring dat Guo het geld van investeerders besteedde aan persoonlijke uitgaven, waaronder ‘een reusachtige villa voor zichzelf en zijn naaste familieleden, een Ferrari van 3,5 miljoen dollar en zelfs twee matrassen van 36.000 dollar’. Het geld werd ook gebruikt om een luxe jacht van 37 miljoen dollar te financieren.

In 2017 vroeg Guo asiel aan in de VS omdat hij als een uitgesproken criticus van de Chinese Communistische Partij ‘een politiek tegenstander van het Chinese regime’ was geworden, zoals hij zelf verklaarde. Sindsdien was hij regelmatig te vinden in de entourage van toenmalig president Donald Trump en werd hij een bekend figuur onder conservatieven in de Verenigde Staten.

Lees ook:

Recent verschenen