Controle, controle, controle

360 Magazine

| Amsterdam | 22 januari 2020

Als je maar goed zoekt, valt er overal wel een rode draad te ontdekken. Soms is die draad heel dun of al eerder moeizaam aan elkaar geknoopt. Of alleen met een flinke zaklantaarn en een vergrootglas te vinden. Nou, in dit nummer is het moeilijk die draad over het hoofd te zien. Niemand heeft expliciet opdracht gekregen het of een thema uit de actuele internationale pers te selecteren. En toch druipt het verlangen naar controle van veel pagina’s. Volksrepubliek China zet alles op alles om de neuzen in binnen- en buitenland dezelfde kant op te krijgen. Eén verhaal, één perspectief. En of we daar allemaal even aan mee willen doen.

Controle is natuurlijk macht of in ieder geval de illusie van macht en macht staat weer gelijk aan geld. En daar doet (bijna) iedereen nou eenmaal van alles voor. Dus grijpt de Italiaanse maffia in als er te veel geld wordt verdiend aan een simpel rond kaasje van buffelmelk, de immens populaire mozzarella. En hebben de kartels in Mexico de hele avocadoteelt in handen. Elke vrachtauto die de deelstaat Michoacán in of uit rijdt met een lading van het ‘groene goud’ wordt gecontroleerd en belast. Voor elke hectare waarop avocadobomen staan, moeten de eigenaars minstens 250 dollar betalen voor zogenaamd beschermingsgeld.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid