Controversieel standbeeld Amerikaanse generaal omgesmolten

© Steve Schaefer / Atlanta Journal

The Washington Post

| Washington D.C. | Boris van der Spek | 27 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Autoriteiten in Gaza komen met dodenlijst om slachtoffers te bewijzen

» Conservatief parlementslid in VK opgepakt op verdenking van verkrachting

Het standbeeld van Robert E. Lee is in het geheim vernietigd

Een standbeeld van de Amerikaanse generaal Robert E. Lee is afgelopen weekend in het geheim omgesmolten. The Washington Post was aanwezig bij een niet nader genoemde smelterij, waar het beeld onder toeziend oog van activisten werd vernietigd. Het standbeeld zorgde in 2017 nog voor dodelijke rellen, toen activisten het beeld van zijn sokkel probeerden te halen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het moment dat het beeld werd omgesmolten ‘voelde als een executie’ zegt een aanwezige activist. De smelterij wordt in het stuk alleen aangeduid als ‘ergens in het zuiden’ om de veiligheid van medewerkers van de plek niet in gevaar te brengen. ‘Het was heel plechtig. Niemand juichte. Het was heel stil,’ zegt de activist.

Men poogde al jaren om het standbeeld van de generaal, die met de Confederatie vocht voor afscheiding van noordelijke Amerikaanse staten tijdens de burgeroorlog, uit het centrum van Charlottesville te verwijderen. In 2017 zorgde dat voor rellen waarbij een demonstrant en twee agenten omkwamen. In 2021 werd het uiteindelijk verwijderd.

Lees ook:

Recent verschenen