‘Cultuurfestival Eritrea‘ loopt in Zweden volledig uit de hand

© Magnus Lejhall / EPA

Dagens Nyheter

| Stockholm | Boris van der Spek | 04 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Oekraïne valt marinebasis Rusland in Zwarte Zee aan

» Donald Trump pleit onschuldig in rechtszaak

Voor- en tegenstanders van het regime kregen het aan de stok

Een festival voor de Eritrese gemeenschap in Zweden is donderdag volledig uit de hand gelopen. Dat schrijft de krant Dagens Nyheter. Op het festival, waar volgens organisatoren de ‘de Eritrese cultuur en gemeenschap’ werden gevierd, waren met name aanhangers van het regime van de Eritrese dictator Isaias Afewerki aanwezig. Tegenstanders van het regime bestormden het terrein en richtten een ravage aan.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Bij de rellen in Stockholm raakten donderdag vijftig mensen gewond en ruim honderd mensen werden opgepakt. Hoewel er sprake was van een grote politiemacht om rellen te voorkomen, braken de tegenstanders van het regime door hun linie en stichtten brand op het festivalterrein.

De Eritrese gemeenschap organiseert vaker in Europa festivals, die volgens critici worden gebruikt om Eritreeërs in de gaten te houden of onder druk te zetten, en om geld op te halen voor de People’s Front for Democracy and Justice, de enige politieke partij van Eritrea. Eerder liepen dergelijke festivals in Nederland en Duitsland ook uit de hand.

Lees ook:

Recent verschenen