De afschaffing van het recht op abortus in de VS leidt tot een ware ‘sterilisatierevolutie’

© Frederic J. Brown / AFP

Politico

| Brussel | Jesús A. Rodríguez | 20 januari 2023

Door de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof zijn mannen meer gaan nadenken over de vraag hoe ze een ongewenste zwangerschap kunnen voorkomen. En daarbij komt dokter Guarín, a.k.a. ‘de Notenkraker’, goed van pas.

Keuze uit het archief

Het Europees Parlement heeft deze week ervoor gestemd de toegang tot abortus op te nemen in het Handvest van de grondrechten van de EU. Enkele dagen daarvoor had het Hooggerechtshof in de Amerikaanse staat Arizona bepaald dat een wet uit 1864, die alle abortussen strafbaar stelt, weer van kracht wordt. Het laat zien dat er wereldwijd zeer verschillend over abortus wordt gedacht.
Dit artikel uit Politico van begin vorig jaar biedt een inkijk in een land waar het recht op abortus is afgeschaft. Sinds het Hooggerechtshof in de VS abortus als mensenrecht schrapte, zijn mannen meer gaan nadenken over manieren waarop ze een ongewenste zwangerschap kunnen voorkomen. Er is zelfs sprake van een heuse ‘sterilisatierevolutie’. En ze weten goed bij wie ze daarvoor terecht kunnen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid