• African Arguments
  • Cultuur
  • De beste boeken uit Afrika

De beste boeken uit Afrika

African Arguments | Londen | 11 december 2019

Van beeldend proza tot ontroerende memoires en hilarische satire: hier volgen een aantal van de beste boeken uit Afrika uit 2019.

The Blessed Girl
Angela Makholwa

Maak kennis met de 24-jarige Bontle Yowe, een adembenemende schoonheid met goddelijke lippen (haar eigen woorden), twee bedrijven, een penthouse in Johannesburg, een cabrio, designerspullen en een doctoraat in het bedriegen van mannen. In dit boek, dat leest als een trein, onderzoekt Angela Makholwa het concept van sugardaddy’s, oftewel ‘Blessers’. Het boek grossiert in hilarische momenten waarin Bontle listig manoeuvreert tussen haar drie sugardaddy’s en haar ex-man, een naïeve wereldverbeteraar, en haar luxueuze leven leidt. Maar kijk iets dieper en we zien een getroebleerd personage. Hierin schuilt Makholwa’s ware kracht, want wat in eerste instantie een amusant, oppervlakkig verhaal lijkt, onthult de duistere zijde van het Blesser-fenomeen.

Be(com)ing Nigerian
Elnathan John

Wie Elnathan John kent, weet dat hij de koning van de satire is. Als je hoopt op een vermakelijk en provocerend boek dat je in één adem uitleest, kun je hiermee je hart ophalen. Be(com)ing Nigerian geeft een inkijk in het reilen en zeilen van de Nigeriaanse politiek, religie, de burgersamenleving, de diaspora en de media. John deelt vlijmende steken uit, waarbij hij niemand spaart.

Manchester Happened
Jennifer Nansubuga Makumbi

Na het lezen van Makumbi’s debuutroman Kintu keek menig lezer reikhalzend uit naar de opvolger. Eindelijk is die er dan, en wéér heeft de in Engeland woonachtige Oegandese een meesterwerk afgeleverd. Deze verhalenbundel zal een feest van herkenning zijn voor diegenen die hun land hebben verlaten op zoek naar kansen in het buitenland, die te maken hebben gekregen met de Britse immigratiedienst, die zonnige klimaten hebben verruild voor donkere, kille ochtenden en die zich teweer moeten stellen tegen de harde werkelijkheid van het racisme. Maar vooral zullen de verhalen herkenbaar zijn voor iedereen die uit eigen ervaring weet dat de afstand tussen ‘hier en thuis’ niet in kilometers uit te drukken is. Zoals Makumbi schrijft: ‘Vanbinnen gaan we langzaam dood. Ik heb alle sociale en culturele mores die Oeganda me heeft bijgebracht overboord gegooid en me volledig gevoegd naar Groot-Brittannië.’

House of Stone
Novuyo Rosa Tshuma

Zimbabwe heeft een aantal van de beste schrijvers van onze tijd voortgebracht. Novuyo Rosa Tshuma kan aan dat lijstje worden toegevoegd. Ze heeft hét verhaal van Zimbabwe geschreven en het traumatische verleden van het land gespiegeld in dat van de wonderlijke maar fascinerende verteller Zamani. Zamani is verwekt ten tijde van het Gukurahundi-bloedbad in de jaren tachtig. Hij vult de leegte die de vermiste zoon van zijn huurbazen heeft achtergelaten en legt al doende hun persoonlijke geschiedenissen bloot. Deze verhalen geven de lezer inzicht in Zimbabwes verleden en hoe het land is geworden tot wat het nu is. Een hartverscheurend boek, dat ons toont hoe belangrijk de rol van schrijvers is in het levend houden van de herinnering aan de geschiedenis.

My Sister, the Serial Killer
Oyinkan Braithwaite

Meteen al bij de eerste zin van dit enorm vermakelijke boek raak je verslingerd: ‘Ayoola is knap, zorgeloos en opwindend, en ze heeft er een handje van haar minnaars te… vermoorden.’ Dit is geen misdaadroman, en ook geen mysterieverhaal. Het echte verhaal draait om de relatie tussen de zussen en de andere familieleden. Dit donkere, meeslepende en humoristische boek, dat zich afspeelt in Laos, moet je hebben gelezen.

Mijn zusje, de seriemoordenaar is in het Nederlands uitgegeven door Uitgeverij Pluim.

Travellers
Helon Habila

Er gaat nauwelijks een dag voorbij zonder krantenkoppen of tv-beelden over vluchtelingen en de ‘migrantencrisis’. In veel berichten zijn de mensen die dit label hebben gekregen ontmenselijkt. Ze zijn een probleem dat moet worden opgelost, of domweg een statistiek. De nieuwste roman van de bekroonde Nigeriaanse schrijver Helon Habila kon bijna niet relevanter zijn. Zijn naamloze verteller is met zijn Amerikaanse vrouw in Berlijn neergestreken. Het was bedoeld als ‘adempauze van ons ontrafelende leven’. In Berlijn kruisen continentgenoten zijn pad: Mark, een filmstudent uit Malawi, Karim, de man in de trein die Somalië moest verlaten om zijn dochter voor uithuwelijking te behoeden en Manu, een Libische chirurg die de komst van zijn vrouw en dochter afwacht, in de hoop dat ze niet het leven hebben gelaten tijdens de gevaarlijke overtocht. Met Travellers heeft Habila zichzelf overtroffen en geeft hij zijn personages de waardigheid die de media hun veelal onthoudt.

German Calendar, No December
Sylvia Ofili

Dit coming-of-ageverhaal beschrijft de levensloop van Olivia, een tienjarige Duits-Nigeriaanse. Ze verkast van de stad Warri naar een kostschool in Lagos, en van daaruit naar een Duitse universiteit. Ondertussen worstelt ze met ras, identiteit en de diepe behoefte zich ergens thuis te voelen. Een heerlijk boek, met illustraties van Birgit Weyhe, waarvan je alleen maar kunt hopen dat er meer zullen volgen.

Transparent City
Ondjaki

Als een van de weinige Angolese romans die in het Engels zijn vertaald, speelt Transparent City zich af in een flat-gebouw in Luanda, waar een scala aan personages woont, die stuk voor stuk het leven leven van Angola’s onderklasse. Centraal staat de zoektocht van een man naar zijn zoon. Terwijl hij rondzwerft in de hoop hem te vinden, worstelt hij tevens met de metamorfose van zijn geliefde stad.

The Dragonfly Sea
Yvonne Adhiambo Owuor

Yvonne Adhiambo Owuors debuut Dust veroverde de literaire wereld, en ook haar tweede roman is veelbelovend. Daarin onderzoekt Owuor de geschiedenis van de betrekkingen tussen China en Afrika, die zich door reizen naar landen aan de Indische Ocean hebben ontwikkeld. Munira en haar dochter Ayanna wonen op Pate, een eiland voor de kust van Kenia. Ayanna is een vrije geest met welhaast goddelijke elementen, vooral wanneer ze zich één voelt met de zee. Het boek gaat zowel over Ayanna’s reis als over de uitdagingen waar de wereld op dit moment voor staat. Iedereen die Kenia kent, zal de verwijzingen herkennen naar de strijd tegen het terrorisme en de impact ervan op bepaalde gemeenschappen. Het boek is doorweven met verschillende talen, een mengsel aan culturen, goed uitgediepte personages en thema’s variërend van spiritualiteit tot politiek.

The Old Drift
Namwali Serpell

Om The Old Drift van de in Zambia geboren schrijfster Namwali Serpell te beschrijven, heb je een uitgebreid artikel nodig. Dit grootse meesterwerk is zo veelomvattend dat je er in een paar woorden onmogelijk recht aan kunt doen. Het is een combinatie van geschiedenis, drama, fantasie en folklore dat verschillende periodes, locaties en generaties omspant. Het boek vangt aan met muggengezoem, gevolgd door de woorden: ‘Dit is het verhaal van een land – niet van een koninkrijk of van een volk – dus het begint, natuurlijk, met een witte man.’ Beginnend in prekoloniaal Zambia en eindigend in een verzonnen, enigszins dystopische toekomst, vertelt The Old Drift het verhaal van drie families; het ontvouwt daarmee tegelijkertijd tientallen jaren van uitbuiting, die begon met het kolonialisme en voortduurt tot op de dag van vandaag. Een roman als deze tref je maar zelden. Meer dan 560 pagina’s puur leesgenot.

A Stranger’s Pose
Emmanuel Iduma

Een geïllustreerd reisverhaal, memoires, een kunstwerk. Dit prachtige boek bestaat uit gesprekken met vreemden,
foto’s van een van Afrika’s beste fotografen en elegante lyriek. Een tocht langs culturen en talen die zich uitstrekken over het hele continent, met op de achtergrond de harde realiteit rondom het oversteken van grenzen die door de kolonisten zijn gecreëerd. Een reisverhaal zonder koloniale blik.

The Wife’s Tale
Aida Edemariam

Veel schrijvers kiezen ervoor de verhalen van hun voorouders te vertellen, niet alleen om deze verhalen aan de vergetelheid te ontrukken maar ook om lezers een anders onbekend gebleven perspectief te bieden. Het onderwerp van journaliste Aida Edemariams boek is haar grootmoeder Yetemegnu, geboren in Ethiopië in de jaren twintig en op achtjarige leeftijd uitgehuwelijkt aan een twintig jaar oudere man. Daarmee begint haar turbulente weg naar vrouwelijke volwassenheid. Behalve haar persoonlijke wederwaardigheden krijgen we een eeuwig veranderend Ethiopië te zien, een land met een fascinerende geschiedenis die deels nog het weefsel van de staat vormt. Maar het boek draait vooral om Yetemegnu’s leven, en terecht. Adia Edemariam heeft de wereld een onbetaalbare blik op de geschiedenis geschonken door de ogen van haar grootmoeder.

New Daughters of Africa
samengesteld door Margaret Busby

Het is lang geleden dat een boek bij verschijning zo’n golf van opwinding veroorzaakte als New Daughters of Africa: An international anthology of 20th and 21st century writing by women of African descent. Vijfentwintig jaar na Busby’s baanbrekende eerste bloemlezing, Daughters of Africa, is er dan deze nieuwe bundel verhalen, essays, speeches, poëzie en memoires van meer dan tweehonderd beroemde schrijfsters. De samensteller bestempelde de reeks vrouwen die een bijdrage leverden als ‘de gedroomde gastenlijst’. Met grootheden als Warsan Shire, Nawal El Saadawi, Diane Abbott, Chimamanda Ngozi Adichie en Maaza Mengiste begrijp je waarom. Ruim een speciale plek in voor dit boek, dat niet in je boekenkast mag ontbreken.

Wat er in 2019 nog meer verscheen

The Cape Cod Bicycle Wars bijvoorbeeld van de Keniase schrijver Billy Kahora ligt inmiddels in de schappen. The Shadow King van Maaza Mengiste, gesitueerd in Ethiopië tijdens Mussolini’s invasie, is in september uitgekomen. Nudibranch, de langverwachte verhalenbundel van Irenosen Okojie, verscheen vorige maand. De essaybundel I’m Telling the Truth, but I’m Lying van Bassey Ikpi is vlak na de zomer gretig ontvangen en ook_ When the Plums Are Ripe_ van de Kameroense schrijver Patrice Nganang en A Particular Kind of Black Man van Tope Folarin liggen inmiddels in de boekwinkel.

African Arguments
Verenigd Koninkrijk | website | african-arguments.org 

Dit artikel van verscheen eerder in African Arguments.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 is jarig en trakteert!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg 3 maanden gratis toegang tot 360 online.