De commune, een andere Amerikaanse droom

Overal in de Verenigde Staten schieten de zogeheten intentional communities als paddenstoelen uit de grond, nu een grote groep Amerikanen inziet hoeveel het oplevert om een stapje terug te doen uit de moderne maatschappij. ‘Ten eerste de sociale contacten, ten tweede een gevoel van zingeving, ten derde de verbondenheid met de natuur.’

De East Wind-leefgemeenschap ligt diep verscholen in de Ozarks, een gebergte in het zuiden van Missouri, en is omgeven door grillige bergketens en geelbruine velden. Om er te komen moet je over landelijke kronkelwegen rijden die stijgen en dalen, tussen met kippengaas afgegrensde boerenerven en grazige weiden vol roestige landbouwapparatuur. Uiteindelijk kom je dan bij een terrein van zo’n 5 vierkante kilometer dat goeddeels bestaat uit onontgonnen bosgrond en waar ceders, eiken, dennen en moerbeibomen een dicht bladerdak vormen. Onder dat bladerdak bevinden zich 27 gebouwen, onder meer 4 grote wooneenheden, 9 privéonderkomens, een keuken en een eetzaal, een garage, een notenpastafabriek en een koelhuis – allemaal gebouwd sinds de oprichting van deze leefgemeenschap in 1974. Buiten scharrelen boerderijdieren over het knisperende tapijt van winterbladeren – zes biggetjes, vijftig kippen, tientallen bruin-witte koeien.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid