De geruisloze ondergang van de Poolse kolenmijnen

Polityka

| 31 maart 2020

Hoewel de Poolse regering zich tijdens de klimaatonderhandelingen een vurig pleitbezorger van steenkool toont, wordt de ene na de andere mijn in het land gesloten. De mijnwerkers reageren gelaten: ‘Als ze koude billen krijgen piepen ze in Warschau wel anders.’

Een mijn die dichtgaat is als een mens op zijn sterfbed. Ook al lijkt hij nog te functioneren, hij heeft nauwelijks nog kracht om in leven te blijven. Het eind staat al vast. In het geval van de kolenmijn van Piekary was dat op de laatste dag van januari, maar dat gold alleen voor de verantwoordelijke instanties. Voor de gezinnen van de mijnwerkers valt de belangrijkste datum in juli, wanneer de figuur van de heilige Barbara uit de mijn wordt gehaald. De traditie wil dat de patrones van de mijnwerkers als laatste boven komt. Daarna is er werkelijk niets meer dat de mijn beschermt.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid