De grootste onder de kleintjes

Le Monde

| Parijs | Michel Euler | 10 juni 2019

Volgens de Franse krant Le Monde kan Nederland zich veel meer laten gelden nu de machtsverhoudingen in Europa zo verschoven zijn.

Het is één van de vele paradoxen waar Europa rijk aan is: de Nederlanders wonen in een plat land, maar zijn lang van stuk. ‘Klein land, grote natie,’ zei generaal de Gaulle al; voor hem was grootsheid geen kwestie van vierkante kilometers. In de familie van 28 EU-landen doet de grootte van landen er echter wel degelijk toe. Het Koninkrijk der Nederlanden ziet zichzelf in dat gezelschap graag als ‘de grootste onder de kleintjes’. En met het vertrek van een van de grootste lidstaten, het Verenigd Koninkrijk, neemt het belang van Nederland alleen nog maar toe… Daarom betekent het voor het zogenaamd kleine Nederland behalve het verlies van een betrouwbare ideologische partner ook een kans. Het kan aan invloed winnen nu de Europese kaarten opnieuw worden geschud.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid