De kracht van de massa

The Guardian

| Londen | Dan Hancox | 23 juli 2020

Zelfs vóór de pandemie werden massale bijeenkomsten bedreigd door draconische wetten en bedrijven die de openbare ruimte in beslag namen. Toch leert de geschiedenis ons dat de menigte altijd een manier vindt om terug te keren.

Toen afgelopen maart een lockdown op de loer lag, raakte ik in de ban van een voetballied voor een team zo’n 600 kilometer verderop. Ik had een artikel gelezen over inwoners van Edinburgh die vanaf hun balkon een lied van The Proclaimers zongen, genaamd Sunshine on Leith. Ik kende het nummer niet en toen ik het opzocht, vond ik een fantastisch filmpje van 26.000 Hibernian-supporters die het lied in een zonovergoten Hampden Park ten gehore brachten na de langverwachte bemachtiging van de Schotse beker in 2016. Beide teams hadden het veld verlaten en de helft van het stadion van de Rangers was leeg. Het zag eruit als een concert waarbij de fans zowel de artiest als het publiek vormden.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid