De nieuwe James Watt

Intelligent Life

| Londen | 17 november 2014

Andre Geim, de Nederlands-Britse natuurkundige van Russische afkomst, won als enige wetenschapper zowel de ‘Ig Nobelprijs’ als de echte Nobelprijs. Dankzij zijn ontdekking van grafeen, een materiaal met ongekende mogelijkheden, kan hij volgens bewonderaars de grondlegger worden van een nieuwe economie.

Een jaar voor de val van de Sovjet-Unie, in december 1990, kwam een jonge Russische fysicus met weinig geld aan op het station van Nottingham. Hij sprak gebrekkig Engels. Hij zag er stevig uit, met een brede grijns op zijn gezicht, en hij had ‘een interessant maar niet wereldschokkend stukje werk’ op zijn naam staan inzake flinterdunne supergeleiders. Dit was het oordeel van Peter Main, hoogleraar aan de Universiteit van Nottingham, die hem op het station begroette. De gast van Main was dankzij de glasnost verlost van de Sovjet-Unie, en hij was vastbesloten een carrière op te bouwen in Europa en indruk te maken. Hij had een tijdelijke aanstelling voor zes maanden en werkte gedurende die tijd dikwijls honderd uur per week. Hij probeerde zijn medeonderzoekers aan het lachen te maken, maar vaak zonder succes. Main herinnert zich dat hij een belangrijke computer van de natuurkundefaculteit liet crashen, en dat ‘ik na ongeveer twee weken de enige was die nog met hem wilde werken’.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid